Σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου το ταμείο διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών

Σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου το ταμείο διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η Ελλάδα τρέχει να προλάβει την προθεσμία για να είναι νομικά εντάξει.

Το ταμείο της ευρωζώνης για τη διάσωση των τραπεζών θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπως ήταν σχεδιασμένο, επιβεβαίωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διακυβερνητική συμφωνία σχετικά με τη μεταφορά και την αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (ΕΤΕ) έχει επικυρωθεί από ένα «ικανοποιητικό αριθμό κρατών-μελών» κάτι που επιτρέπει την έναρξη της λειτουργίας του κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Το εν λόγω ταμείο αποτελεί το δεύτερο βήμα της Τραπεζικής Ένωσης και θεσπίστηκε με στόχο να εξασφαλίσει την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών από χρήματα των ίδιων των τραπεζών, ελαχιστοποιώντας το κόστος για τους φορολογουμένους. Το ΕΤΕ θα χρηματοδοτείται από συνεισφορές του τραπεζικού τομέα και στόχος είναι να φτάσει τα 55 δισ. σε διάστημα επτά ετών. Μέχρι τότε, η χρηματοδότησή του θα γίνεται από τα κράτη-μέλη, εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Λουξεμβούργο είναι το μόνο κράτος-μέλος που δεν έχει ακόμα επικυρώσει τη διακυβερνητική συμφωνία για το ΕΤΕ, ενώ η Ελλάδα παρότι την έχει επικυρώσει, δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις νομικές διαδικασίες για την εφαρμογή της. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε χτες τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η Ελλάδα θα καταθέσει τα κυρωτικά έγγραφα για τη συμφωνία, εντός της προθεσμίας, η οποία λήγει τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Γιούνκερ, στις 24 Νοεμβρίου είχε στείλει σχετική επιστολή σε εννιά κράτη-μέλη που δεν είχαν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία, ζητώντας τους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης πριν από τις 30 Νοεμβρίου.

Ο αρμόδιος Επίτροπος, Τζόναθαν Χιλ, χαιρέτισε σήμερα το γεγονός ότι το νέο Ταμείο θα ξεκινήσει τελικά τη λειτουργία με την έναρξη του νέου έτους, σημειώνοντας ωστόσο πως χρειάστηκαν «πάνω από 20 μήνες για να κυρωθεί η διακυβερνητική συμφωνία» και «αρκετές υπενθυμίσεις, ακόμη και στο επίπεδο του προέδρου». Τέλος, κάλεσε τις χώρες που δεν έχουν ακόμη μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο τα υπόλοιπα νομικά εργαλεία της Τραπεζικής Ένωσης, την ευρωπαϊκή οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών και την οδηγία για το σύστημα εγγύησης καταθέσεων, να το κάνουν το συντομότερο, δεδομένου ότι «οι αντίστοιχες προθεσμίες έχουν λήξει εδώ και αρκετούς μήνες».

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 13 χώρες που δεν έχουν μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο τη δεύτερη οδηγία, ή έχουν προχωρήσει σε μερική μεταφορά της.