Σε ισχύ οι περιορισμοί μετακινήσεων προς τα νησιά

Σε ισχύ οι περιορισμοί μετακινήσεων προς τα νησιά
Επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο "Μπλου Σταρ Νάξος" μετά από μηχανική βλάβη που παρουσίασε λίγη ώρα μετά τον απόπλου του, Κυριακή 4 Αυγούστου 2019. Το πλοίο μεταφέρει 1.365 επιβάτες όπου θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με άλλα πλοία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι προβλέπει Κοινή Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα.

Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των μετακινήσεων επιβατών δια θαλάσσης με κάθε τύπο πλοίου και σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, πορθμείων, λαντζών και θαλασσίων ταξί, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια, προβλέπει Κοινή Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει:

α) τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που μετακινούνται από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.

β) τους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ αυτών.

γ) το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

δ) τους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

ε) το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
στ) τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.

ζ) κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως εκείνων που αφορά σε παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, υγείας και κοινής ωφέλειας.