Σε ισχύ ο νόμος κατά του «no deal» Brexit με τη «βούλα» της Βασίλισσας Ελισάβετ

Σε ισχύ ο νόμος κατά του «no deal» Brexit με τη «βούλα» της Βασίλισσας Ελισάβετ
epa07466914 A pro EU campaigner outside The British Parliament in Westminister, central London, Britain, 27 March 2019. The British Houses of Parliament are due to hold a number of indicative votes on the direction of Brexit later in the day after voting on the 25 March 2019 to have a greater say in the direction of Brexit. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απόψε η ψηφοφορία για τη διεξαγωγή εκλογών - Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που θα παραμείνει κλειστό από αύριο και έως τις 14 Οκτωβρίου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε σήμερα την πρώτη έγκριση -τη λεγόμενη Βασιλική Επικύρωση- στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων. Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο έγινε νόμος.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος πλέον βάσει του νόμου να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, ο -εξαιρετικά δημοφιλής- πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει σήμερα υπέρ αυτής. Αν, όπως αναμένεται, οι βουλευτές καταψηφίσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα υποβάλει την παραίτησή του στις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ «επαίσχυντη» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου, από σήμερα το βράδυ, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και επιβεβαίωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και σε σημερινή τους συνάντηση να μην στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με το νόμο που αποκλείει την έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Πιστεύω είναι επαίσχυντο. Το κοινοβούλιο θα έπρεπε να συνεδριάζει. Θα έπρεπε να κρατά υπόλογη την κυβέρνηση. Και ο πρωθυπουργός φαίνεται να θέλει να αποφύγει τις ερωτήσεις» είπε ο Κόρμπιν.

Μετά την συνάντηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και σήμερα για να εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον επιβεβαίωσε επίσης ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για εκλογές. Ο επικεφαλής του Εθνικού κόμματος Σκοτίας στο Ουέστμινστερ δήλωσε: «Εάν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει να τηρήσει τον νόμο και να αποσύρει από το τραπέζι τη μη συμφωνία. Είναι αδιανόητο το ότι ο πρωθυπουργός δεν σέβεται τη δημοκρατία και θα επιδιώξει να κλείσει το κοινοβούλιο και να προωθήσει ένα ακραίο Brexit κατά της θέλησης του κοινοβουλίου και του λαού. Μόλις η απειλή της μη συμφωνίας φύγει από το τραπέζι, θα κινηθούμε για πρόωρες εκλογές».

Με τα υπόλοιπα κόμματα θα συμπλεύσει και το Κόμμα της Ουαλίας, το οποίο υποστήριξε δια της επικεφαλής του στο κοινοβούλιο Λιζ Ρόμπερτς ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να υπονομεύσει τον νόμο πρέπει να διακοπεί, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υποστεί νομικές συνέπειες.

Έκτακτες συζητήσεις στη Βουλή για δημοσίευση κυβερνητικών εγγράφων για την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου 

Πρόταση με την οποία θα ζητούν τη δημοσίευση της αλληλογραφίας της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση αναστολής του κοινοβουλευτικού έργου, όπως επίσης και των εγγράφων που αφορούν έκθεση σχετικά με τις συνέπειες ή ελλείψεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην περίπτωση μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, θα επιδιώξουν σήμερα βουλευτές με έκτακτες συζητήσεις που θα πρέπει να εγκρίνει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής τις προτάσεις για έκτακτες συζητήσεις αναμένεται να καταθέσουν ο βουλευτής των Τόρις, Ντομινίκ Γκριβ και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο πρώτος θα ζητά τη δημοσίευση του γραπτού υλικού (ανταλλαγή μηνυμάτων και συνομιλίες μέσω τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιωτική ηλεκτρονική αλληλογραφία συμβούλων κ.ά.), τόσο για την απόφαση διακοπής των εργασιών της Βουλής, όσο και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τη μη συμφωνία. Η πρόταση υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τον βουλευτή των Τόρις, Όλιβερ Λέτουιν, όπως και από τους επικεφαλής των κομμάτων αντιπολίτευσης, εκτός του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο τελευταίος αναμένεται να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου Μπεν.

Σε περίπτωση που και οι δύο προτάσεις τεθούν σε ψηφοφορία, θα προηγηθούν συζητήσεις στη Βουλή. Θεωρητικά, η νέα πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται μετά τις 21.00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας), ενώ η αναστολή του κοινοβουλίου από τις 23.00 (01:00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) ή και μετά.