Σε ιστορικό υψηλό η χρήση άνθρακα παγκοσμίως το 2023 – Μείωση 20% στην ΕΕ

Σε ιστορικό υψηλό η χρήση άνθρακα παγκοσμίως το 2023 – Μείωση 20% στην ΕΕ
The coal-powered Datang International Zhangjiakou Power Station is pictured in Zhangjiakou, one of the host cities for the 2022 Winter Olympics, in China's northern Hebei province on November 12, 2021. (Photo by GREG BAKER / AFP) Photo: AFP
Η χρήση στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% και αυτή στην Κίνα κατά 5%.

Η παγκόσμια χρήση άνθρακα αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, καθώς η ζήτηση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες παραμένει ισχυρή, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε έκθεσή του την Παρασκευή.

Η ζήτηση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% το 2023, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 8,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, καθώς η χρήση στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% και αυτή στην Κίνα κατά 5% λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της αδύναμης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, ωστόσο, η χρήση άνθρακα θα μειωθεί κατά περίπου 20% η καθεμία το 2023.

Η χρήση άνθρακα δεν αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2026, όταν η σημαντική επέκταση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης κατά 2,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023, ακόμη και με την απουσία ή ισχυρότερες πολιτικές καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να παραμείνει πολύ πάνω από 8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2026. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού, η χρήση του αμιγούς άνθρακα θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά ταχύτερα, προστίθεται.

Η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα η ζήτηση άνθρακα στη χώρα να μειωθεί το 2024 και να φτάσει στο πλατώ της μέχρι το 2026, ανέφερε ο ΙΕΑ.

Το ήμισυ της παγκόσμιας χρήσης άνθρακα προέρχεται από την Κίνα, οπότε οι προοπτικές για τον άνθρακα θα επηρεαστούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια από τον ρυθμό ανάπτυξης καθαρής ενέργειας, τις καιρικές συνθήκες και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία, ανέφερε η έκθεση.

Φέτος, η Κίνα, η Ινδία και η νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα, από το ένα τέταρτο το 1990, ενώ η κατανάλωση στη νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να επισκιάσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2023, αναφέρει η έκθεση.

Μέχρι το 2026, η Ινδία και η νοτιοανατολική Ασία είναι οι μόνες περιοχές όπου η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com