Ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη – Καθίζηση στο έλλειμμα με τη Ρωσία

Ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη – Καθίζηση στο έλλειμμα με τη Ρωσία
epa00931551 Two female dock workers stop and chat in front of stacks of containers at a port near the mouth of the Yangtze River in Shanghai, China on Monday, 12 February 2007. China's surging trade surplus jumped 67 per cent in January 2007 from the same month last year to 15.88 billion US dollar (12.23 billion Euros). EPA/QILAI SHEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμπορικό πλεόνασμα στα μεταποιητικά αγαθά αυξήθηκε στα 313,5 δισ. ευρώ.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή.

Το εποχικά μη προσαρμοσμένο εμπορικό ισοζύγιο των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 11,1 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 28,7 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Προσαρμοσμένο για εποχικές διακυμάνσεις, το εμπορικό πλεόνασμα του Οκτωβρίου ήταν 10,9 δισ. ευρώ, από 8,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμπορικό πλεόνασμα στα μεταποιητικά αγαθά αυξήθηκε στα 313,5 δισ. ευρώ την περίοδο Ιαν-Οκτ 2023, περίπου διπλάσιο από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, με τα μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, να είναι ο κύριος συντελεστής.

Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία μειώθηκε απότομα στα 11,0 δισ. ευρώ από 134,4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς το μπλοκ των 27 χωρών μείωσε απότομα τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και επωφελήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα μειώθηκε επίσης την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ διευρύνθηκε. Το πλεόνασμα του μπλοκ με τη Βρετανία επίσης διευρύνθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com