Σε ιστορικό υψηλό οι πωλήσεις εξοπλισμού για κατασκευή ημιαγωγών στην Κίνα

Σε ιστορικό υψηλό οι πωλήσεις εξοπλισμού για κατασκευή ημιαγωγών στην Κίνα
Giant micro-chip on a computer motherboard. Photo: AFP
Η χώρα αποθηκεύει εξοπλισμό σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ στους προηγμένους ημιαγωγούς.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί εξοπλισμού παραγωγής τσιπ βλέπουν μια αύξηση του ποσοστού των εσόδων τους από την Κίνα, καθώς η χώρα αποθηκεύει εξοπλισμό σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ στους προηγμένους ημιαγωγούς.

Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές βασικών μηχανημάτων κατασκευής τσιπ στον κόσμο απέσπασαν πάνω από το 40% των εσόδων τους από Κινέζους πελάτες το πιο πρόσφατο τρίμηνο, σχεδόν το μισό στην περίπτωση της Lam Research. Η ιαπωνική Tokyo Electron σημείωσε ρεκόρ στο μερίδιο των αποστολών της στην Κίνα, ενώ οι πωλήσεις στη χώρα αυτή αποτέλεσαν υψηλό ποσοστό των εσόδων της ολλανδικής ASML παρά την απαγόρευση αποστολής των πιο προηγμένων και προσοδοφόρων συστημάτων της εκεί, ανέφερε το Bloomberg.

Η πρόσφατη αυστηροποίηση των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας τσιπ δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μείωση των πωλήσεων στην Κίνα για τους κατασκευαστές εργαλείων – στην πραγματικότητα, μπορεί να έχει επιταχύνει τις παραγγελίες.

Η Applied Materials με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε την Πέμπτη υπερμεγέθεις πωλήσεις στην Κίνα κατά το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο και δήλωσε ότι θα παραμείνουν αυξημένες κατά την τρέχουσα περίοδο λόγω ορισμένων μεγάλων αποστολών σε πελάτη μνήμης υπολογιστών. Το μερίδιο της Κίνας θα συρρικνωθεί πιο κοντά στο πιο τυπικό 30% με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε η εταιρεία.

Η Tokyo Electron δήλωσε νωρίτερα ότι η παύση των επενδύσεων μεταξύ των παγκόσμιων κατασκευαστών τσιπ συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού των πωλήσεων της Κίνας.

Το μαζικό front-loading των υφιστάμενων παραγγελιών της Κίνας για να προλάβει τυχόν περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές θα εξαντληθεί πιθανότατα», δήλωσε ο Αμίρ Ανβαρζαντέχ της Asymmetric Advisors. «Αργά ή γρήγορα, η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί αυτούς τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς είναι προφανώς μη βιώσιμοι μεσοπρόθεσμα. Θα εξαντληθούν ή θα μπλοκαριστούν από τους αυστηρότερους εξαγωγικούς κανόνες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com