Σε κλοιό η Αττική, υπό πίεση οι ΜΕΘ και ένα ακόμα lockdown στο τραπέζι

Σε κλοιό η Αττική, υπό πίεση οι ΜΕΘ και ένα ακόμα lockdown στο τραπέζι
Παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», 19 καινούριοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. Οι αναπνευστήρες που παραδόθηκαν είναι το πρώτο μέρος της δωρεάς της εταιρείας «Παπαστράτος». Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας άλλοι 31, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς της «Παπαστράτος», σε 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ/SOTIRIS KYPRAIOS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έχει σχεδόν διπλασιαστεί (από 36 στις 31 Αυγούστου σε 67), ενώ αυξάνεται και η πληρότητα στις κλίνες εντατικής που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με κορωνοϊό. Με τα παραπάνω δεδομένα, οι επόμενες 10-15 ημέρες εκτιμάται πως θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Τις ανησυχίες των τελευταίων εβδομάδων για τα επιδημιολογικά δεδομένα και το ολοένα βαρύτερο φορτίο της Αττικής ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας την Πέμπτη.

Η περιφέρεια της πρωτεύουσας σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, καταγράφοντας τα 212 από τα 359 περιστατικά που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, σε ένα ακόμη στοιχείο που την διατηρεί στον πυρήνα της πανδημίας, με επιδεινούμενη μάλιστα τάση. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι της τελευταίες τρεις ημέρες, ο πήχυς των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο κινείται σταθερά πάνω από τα 170 σε ημερήσια βάση, ενώ όλο το καλοκαίρι δεν είχαν ξεπεράσει ποτέ τα 160.

Παράλληλα, την Πέμπτη «ισοφαρίστηκε» και το ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, με εννέα νεκρούς, όσους είχαν καταγραφεί μια μόνο φορά, στις 5 Απριλίου.

Με το βλέμμα στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, οι διασωληνώσεις κατά το τελευταίο 24ωρο μπορεί να μην παρουσίασαν μεγάλη αύξηση (69 από 67), ωστόσο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν ένας από τους πλέον κομβικούς παράγοντες για την πορεία της πανδημίας, αλλά και την πιθανότητα επιβολής νέων, αυστηρότερων μέτρων περιορισμού.

Τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έχει σχεδόν διπλασιαστεί (από 36 στις 31 Αυγούστου σε 67), ενώ αυξάνεται και η πληρότητα στις κλίνες εντατικής που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με κορωνοϊό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη δέσμευση εντός των επόμενων επτά ημερών επιπλέον 40 κλινών εντατικής της Αττικής για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19.

Το «καμπανάκι» Σύψα

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι επόμενες 10-15 ημέρες εκτιμάται πως θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Ενδεικτική, άλλωστε, ήταν και η δήλωση του καθηγητή Νίκου Σύψα, ο οποίος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ANT1, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown στην Αττική.

«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Ενδεχομένως θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά δηλαδή η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα δέκα μέρες ή δύο εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν αν επιβληθεί lockdown

«Είναι λογικό να έχουμε lockdown για 15 ημέρες στην Αττική» ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.  Αυτό θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες:

  • Τον αριθμό των κρουσμάτων
  • Τον αριθμό νοσηλευομένων
  • Τον αριθμό διασωληνωμένων

«Αν οι τρεις παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα», πρόσθεσε, μιλώντας στον Σκάι. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι γρίπες.

Το σχέδιο για τα νοσοκομεία

Η κ. Παγώνη παραδέχτηκε πως οικονομικά δεν αντέχουμε νέο lockdown, ωστόσο προηγείται η υγεία για να αποφύγουμε εικόνες Ιταλίας και Αγγλίας. Τόνισε πως επειδή τα πράγματα δεν είναι καλά, υπάρχει σχέδιο να προστεθούν τρία μεγάλα νοσοκομεία το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κορωνοϊό και να υπάρξουν άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ. Η ίδια υπογράμμισε ότι χαλαρώσαμε όλοι και ότι τα λεωφορεία είναι εστίες υπερμετάδοσης. Επιπλέον ανέφερε πως ταξιδιώτες που γύρισαν από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν καραντίνα στην επιστροφή και αυτό προκάλεσε μεταξύ άλλων και τον σημερινό τριψήφιο αριθμό.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως η πρώτη βδομάδα δεν πήγε καλά. «Κατά την άποψη μου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν το τεστ πριν πάνε επειδή είναι και μεγαλύτερης ηλικίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, κάλεσε όποιον έχει αδιαθεσία ή πυρετό μένει στο σπίτι του.

«Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα»

Αρνητικός έναντι της επιβολής ενός lockdown αυτή την περίοδο, εμφανίστηκε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης,  Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο MEGA. «Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση. Αν κάνουμε lockdown τώρα θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός» τόνισε χαρακτηριστικά. Βέβαια, υπογράμμισε, πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα αν επιβληθεί lockdown.

Σχετικά με την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, σημείωσε, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1000 κρούσματα ημερησίως. «Γιατί το χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες μεταδόσεις λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους» πρόσθεσε. «Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εποχική γρίπη» επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο επιβολής lockwdown από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο, προκρίνοντας ωστόσο τη χρήση μάσκας. «Το πιο λογικό μέτρο θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού. Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ» είπε.

Τέλος, σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει για την Θεία Μετάληψη, και ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει αυτή και μετά να κλείσουν οι επιχειρήσεις, διευκρίνισε πως «πρέπει όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων μας να εξεταστούν ως πιθανές εστίες μετάδοσης. Να δούμε τα πράγματα επιστημονικά. Υπάρχουν παντού εστίες μετάδοσης. Ο καθένας πρέπει να δώσει λίγο για να μη φτάσουμε ξανά στο lockdown Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μετάδοση στην εκκλησία. Υπάρχουν ιερείς που έχουν αρρωστήσει και ιερέας που έχει καταλήξει».

Τα μέτρα που εξετάζονται

Πάντως σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του MEGA, αν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα και εντός της εβδομάδας.

  1. Το πρώτο εξ αυτών θα είναι η απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού.
  2. Παράλληλα θα επανέλθει το SMS που ίσως αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους.
  3. Το τρίτο αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 μέχρι τα ξημερώματα και η περαιτέρω μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, με μπαρ και καφετέριες να κατεβάζουν ρολά στις 10 το βράδυ, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις πλατείες όπου συναθροίζονται οι νέοι.
  4. Στο τραπέζι, τέλος, είναι και η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, καθώς και η αναστολή όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων.