Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα του Eurogroup και οι προσπάθειες συμβιβασμού

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα του Eurogroup και οι προσπάθειες συμβιβασμού
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (4Α) συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενίσχυσαν την πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη, ύψους μισού τρισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.

Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter για τη σημερινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Συμβουλίου. O Σεντένο ανέφερε ότι έχει εντατικές επαφές με τους ομολόγους του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η έναρξη της οποίας μετατέθηκε για τις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

«Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Το Eurogroup αναμένεται τώρα ότι θα αρχίσει στις 18.00, ώρα Βρυξελλών. Οι επαφές συνεχίζονται», ανακοίνωσε ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος Τύπου του Σεντένο με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενίσχυσαν την πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη, ύψους μισού τρισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.

«Είναι μία μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση της Ευρώπης» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στο BBC. «Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να παρουσιάσει μία νομισματική και χρηματοδοτική πολιτική, που θα είναι επαρκής για τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο οι Ιταλοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι βαθιά απογοητευμένοι».

Το πακέτο μέτρων που συζητά το Eurogroup, με το οποίο η συνολική δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ στην επιδημία θα ανερχόταν στα 3,2 τρισ. ευρώ περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα, καθώς και σχέδια για την στήριξη της ανάκαμψης αργότερα. Και τα δύο περιλαμβάνουν αμφιλεγόμενα στοιχεία, που αναδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την προσέγγισή τους σχετικά με τον επιμερισμό του χρηματοδοτικού βάρους στην κρίση.

Το «αγκάθι» έως τώρα είναι οι όροι με τους οποίους οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φθηνές πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). Η Ιταλία είναι έτοιμη να δεχθεί πολύ ελαφρούς όρους, λέγοντας ότι τα χρήματα, αν χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να διατεθούν σε δαπάνες σχετικές με την Υγεία τώρα και ότι αργότερα η χώρα πρέπει να τηρεί τους γενικούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η Ολλανδία, από την άλλη, θέλει αυστηρότερους όρους, περιλαμβανομένων οικονομικών κριτηρίων για κάθε χώρα, οι οποίοι είναι πολιτικά μη αποδεκτοί για τη Ρώμη, επειδή θα την έκαναν να φαίνεται ότι βρίσκεται υπό την οικονομική εποπτεία της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν είναι ευθύνη της Ιταλίας.

Σε μία σπάνια περίπτωση άσκησης ανοιχτής πίεσης στην Ολλανδία, Γάλλος αξιωματούχος από το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε την ολλανδική θέση ακατανόητη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν τις διαβουλεύσεις σήμερα.

Το τμήμα του πακέτου, που έχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνηθεί, είναι οι εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την στήριξη των επιχειρήσεων και για το σχήμα με το οποίο η ΕΕ θα επιδοτεί τους μισθούς σε όλη την Ένωση, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας και όχι τις θέσεις απασχόλησης.

Το σχέδιο, όμως, για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την επιδημία εγείρει περισσότερα ζητήματα, επειδή η Γαλλία θέλει τα χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να φτάνουν στο 3% του ΑΕΠ της ΕΕ ή σε περισσότερα από 400 δισ. ευρώ, να τα δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ από κοινού από την αγορά. Αυτό αποτελεί μία «κόκκινη γραμμή» για τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία, οι οποίες είναι σθεναρά αντίθετες σε κοινή έκδοση χρέους, ακόμη και στην έκτακτη κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι υπουργοί είναι πιθανόν να παρακάμψουν το πρόβλημα, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα ταμείο ανάκαμψης, για το οποίο υπάρχει συναίνεση και να ζητήσουν από τους ηγέτες οδηγίες για το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό, ώστε να μπορούν οι υπουργοί να κάνουν αργότερα τη δική τους επεξεργασία.

Αισιοδοξία Σταϊκούρα για συμφωνία

Από την πλευρά του, αισιόδοξος ότι στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup θα υιοθετηθεί ένα πιο φιλόδοξο και συνεκτικό πακέτο μέτρων για την επόμενη ημέρα της κρίσης, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη να ασκήσει βέτο.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι απαιτούνται επιπλέον ενέσεις ρευστότητας με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου και σημείωσε με έμφαση πως το πακέτο που θα αποφασιστεί στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση δεν θα πρέπει να είναι κατώτερο των περιστάσεων και να δείχνει ατολμία.

«Ασφαλή καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για βουβάλια ούτε για βατράχους» είπε και τόνισε πως θέση της Ελλάδας είναι να υπάρξει ευελιξία. «Ακόμα και με παρεμβάσεις 500 δισ., η άποψή μας είναι ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες» ανέφερε και ήρθε σε κόντρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που τον κάλεσε να ασκήσει βέτο στο σημερινό Eurogroup.

«Αν ακολουθούσα αυτό που προτείνετε, θα ήταν σαν να οδηγούσα τη χώρα εκεί που μας πήγατε το 2015 κι αυτό θα ήταν σφάλμα, μακριά από εμάς δημιουργικές ασάφειες που θα μας κοστίσουν» σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Δυνατή μια συμφωνία σήμερα» λέει τώρα η Ολλανδία

Αισιόδοξος θέλησε να εμφανιστεί ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ενόψει της νέας συνάντηση του Eurogroup, στον απόηχο της κόντρας της χώρας του με την Ιταλία και το μπλοκ του νότου. Όπως  δήλωσε,  πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Ολλανδία είχε δεχθεί έντονη κριτική για τη στάση της στην προηγούμενη συνάντηση, καθώς εμφανίστηκε εντελώς αρνητική τόσο για τα ευρωομόλογα όσο και για την χαλάρωση των κανόνων για τις πιστωτικές γραμμές από τον ESM.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζουν μια συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. «Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο αξιωματούχος πριν από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Ανοιχτή σε συμβιβασμούς αλλά ανένδοτη για «κορωνο-ομόλογα» η Αυστρία

Η Αυστρία, η οποία είναι φειδωλή σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για την απάντηση του μπλοκ απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού, αλλά τα ευρωομόλογα παραμένουν εκτός συζήτησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν στις ολονύκτιες συζητήσεις τους, που κατέρρευσαν χθες, να συμφωνήσουν σε περαιτέρω οικονομική στήριξη για τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα η Ισπανία και η Ιταλία να προειδοποιήσουν ότι διακυβεύεται το μέλλον του ευρωπαϊκού μπλοκ εάν δεν καταλήξει σε μια κοινή αντίδραση στην κρίση.

Οι υπουργοί, που αναμένεται να συσκεφθούν εκ νέου σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδας, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας ενός ταμείου ανάκαμψης αλλά διαφώνησαν για τον τρόπο χρηματοδότησής του διότι η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει το ιδιαίτερο αμφιλεγόμενο θέμα του εάν η ΕΕ θα πρέπει να εκδώσει κοινό χρέος.

«Αυτό είναι εκτός συζήτησης για εμάς. Αυτό συνεχίζει να ισχύει» δήλωσε ο Μπλιούμελ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λαγκάρντ: Να μην επικεντρωνόμαστε στα ευρωομόλογα

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα κορωνο-ομόλογα. Στην Ευρώπη, τα πράγματα πάντοτε χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα θέλαμε, αλλά βρίσκουμε πάντα μια λύση», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien.

Η ίδια πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται δαπάνες από τον κοινό προϋπολογισμό ή ένα ταμείο ανασυγκρότησης».

«Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξουν η μία την άλλη. Μόνο από κοινού μπορεί να επιδιωχθεί η βέλτιστη πολιτική για την καταπολέμηση της κρίσης», τόνισε επίσης σε άρθρο της στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει γενική διαγραφή των χρεών», δήλωσε η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί ένα τέτοιο θέμα. Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομία σε λειτουργία. Αργότερα θα εξετάσουμε πώς θα εξοφληθούν τα χρέη και πώς θα διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά πιο αποτελεσματικά».

Ο προκάτοχός της στην ηγεσία της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, έκανε λόγο τον Μάρτιο για διαγραφή του χρέους του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.