Ποιος είναι ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ που «τίναξε» στον αέρα το Eurogroup της Τρίτης

Ποιος είναι ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ που «τίναξε» στον αέρα το Eurogroup της Τρίτης
epa07575821 Netherlands' Minister of Finance Wopke Hoekstra arrives at the Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium, 16 May 2019. The Eurogroup will exchange views on the economic situation of the euro area following the European Commission Spring forecast published on 7 May. EPA/ARIS OIKONOMOU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις ολονύκτιες διαβουλεύσεις που είχαν την Τρίτη, σε μία μεγαλύτερη στήριξη των οικονομιών τους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, με το ραντεβού να ανανεώνεται για σήμερα.

Διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μία διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ. «Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο Σεντένο.

«Οι Ιταλοί θέλουν μία αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους ως ενός πιθανού μέσου για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον. Οι Ολλανδοί λένε ‘όχι’», δήλωσε μία διπλωματική πηγή.

Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε ότι η Χάγη ήταν η μόνη που αρνούνταν να υιοθετήσει ένα κείμενο συμφωνίας των υπουργών για την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων από τους 27 ηγέτες της ΕΕ. Η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί μία γραμμή μάχης μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν οικονομικά προβλήματα και του δημοσιονομικά φειδωλού Βορρά, με αιχμή τη Γερμανία και την Ολλανδία, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βόκπε Χούκστρα, δήλωσε σήμερα ότι η δημιουργία των λεγόμενων «κορωνο-ομολόγων» θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, παρά λύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας μακροπρόθεσμα από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί η κρίση του νέου κορωνοϊού.

«Η Ολλανδία ήταν και παραμένει αντίθετη στην ιδέα των ευρωομολόγων (κάποιες φορές ονομάζονται ‘κορωνο-ομόλογα’), πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, παρά λύσεις για την ΕΕ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Χούκστρα, ύστερα από την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια κοινή οικονομική απάντηση.

Ο Ολλανδός υπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση της Χάγης σε ό,τι αφορά τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Ο ESM είναι ένας πιστωτής ύστατης προσφυγής όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Κατά την άποψή μας, η χρήση αυτού του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη μορφή προϋποθέσεων», πρόσθεσε.

Να τονίσουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Χούκστρα έχει φιλοδοξίες να είναι ο επόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός, σε μια χώρα με τετρακομματική κυβέρνηση, η οποία πηγαίνει σε εκλογές σε δέκα μήνες, με το ακροδεξιό FVD να ανεβάζει τη δημοφιλία του.

Όπως επισήμαναν πηγές από τις Βρυξέλλες, οι πιέσεις που θα ασκηθούν στον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ για τη σημερινή συνεδρίαση θα είναι αυξημένες.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός καταγγέλλει «επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια» της Ολλανδίας

Οι δηλώσεις του Βόκπε Χούκστρα εκτός από απόλυτες πολλές φορές προκαλούν τις αντιδράσεις και για το ύφος του.

Στις 27 Μαρτίου, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα επέκρινε την «αποκρουστική», όπως τη χαρακτήρισε, θέση και την «επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια» της Ολλανδίας, η οποία πρότεινε να διενεργηθεί έρευνα για τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19.

«Αυτός ο δημόσιος λόγος είναι αποκρουστικός στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι ακριβώς η λέξη που του ταιριάζει: αποκρουστικός», δήλωσε ο Κόστα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισαβόνα μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που υποστήριξε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί ορισμένες χώρες μέλη δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να ανταποκριθούν στην υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό Τύπο, ο Χούκστρα δήλωσε αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα ότι ορισμένες χώρες θα έπρεπε να έχουν κάνει περισσότερη οικονομία τα τελευταία χρόνια ώστε να απορροφήσουν τα κόστη που θα φέρει η πανδημία.

«Αυτό το είδος απάντησης δείχνει απόλυτη αναισθησία και αυτή η επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια υπονομεύει πλήρως αυτό που αποτελεί το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνιστά απειλή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Κόστα.

«Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει και πάλι Ολλανδούς υπουργούς Οικονομικών όπως αυτούς που ακούσαμε το 2008 και στα χρονια που ακολούθησαν», συνέχισε αναφερόμενος στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκάτοχο του Χούκστρα και πρώην πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος είχε έντονα επικριθεί από τις χώρες του Νότου της Ευρώπης για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Προφανώς, ορισμένες χώρες αλλάζουν τα ονόματα διατηρώντας ανθρώπους με το ίδιο προφίλ», κατέληξε ο Κόστα.