Σε πλειστηριασμό τα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας (Φωτογραφίες- Βίντεο)

Σε πλειστηριασμό τα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας (Φωτογραφίες- Βίντεο)

Τα κοσμήματα που σημάδεψαν την ζωή της αμφιλεγόμενης βασίλισσας εμφανίζονται για πρώτη φορά δημόσια.

Κοσμήματα που ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα, σύζυγο του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και ίσως η πιο διάσημη βασίλισσα της Γαλλίας, βρέθηκαν στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στη Γενεύη στις 12 Νοεμβρίου, μαζί με πολλά άλλα πολυτελή αντικείμενα που ανήκαν στην οικογένεια των Βουρβώνων-Πάρμας. Συνολικά, θα τεθούν προς πώληση 100 βασιλικά κοσμήματα του οίκου αυτού.

Στα κοσμήματα της Γαλλίδας βασίλισσας περιλαμβάνονται ένα φυσικό μαργαριτάρι 49 καρατίων και ένα διαμαντένιο μενταγιόν, όπως επίσης κολιέ, καρφίτσες και σκουλαρίκια η αξία των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 1,5 και 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τα κοσμήματα αυτά, που ανήκουν όλα σε μία οικογένεια, ξεχωρίζουν ένα διαμαντένιο κολιέ που φέρει ένα μαργαριτάρι μεγάλου μεγέθους και εκτιμάται στα 1-2 εκατομμύρια δολάρια, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια (30-50.000 δολάρια) και ένα κολιέ που αποτελείται από περισσότερα από 300 μαργαριτάρια (200-300.000 δολάρια).

Ένα άλλο κόσμημα, που προοριζόταν για τη Λουίζα της Γαλλίας, την εγγονή του βασιλιά Καρόλου Ι΄, περιλαμβάνει 95 διαμάντια, πέντε από τα οποία ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα. Μια διαμαντένια τιάρα που δώρισε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος-Ιωσήφ (1830-1916) στη μικρανιψιά του, αρχιδούκισσα Μαρία Άννα της Αυστρίας για τον γάμο της, το 1902, εκτιμάται ότι θα πουληθεί έναντι 80-120.000 δολαρίων.

«Είναι μια από τις σημαντικότερες συλλογές βασιλικών κοσμημάτων που εμφανίστηκαν ποτέ στην αγορά», δήλωσε η Ντανιέλα Μασκέτι, αναπληρώτρια πρόεδρος του Sotheby’s Jewellery Europe και διεθνής ειδικός με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία των κοσμημάτων, σε δήλωσή της. «Το κάθε κόσμημα είναι διαποτισμένο με ιστορία», συμπλήρωσε.

Τον Μάρτιο του 1791, ενώ ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄, η Μαρία Αντουανέτα και τα παιδιά τους ετοιμάζονταν να διαφύγουν από τη Γαλλία (απόπειρα που απέτυχε, αφού η βασιλική οικογένεια συνελήφθη στη Βαρέν), τα βασιλικά κοσμήματα στάλθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου διέμενε ένας έμπιστος της βασίλισσας. Ο άνθρωπος αυτός τα παρέδωσε κατόπιν στον αυτοκράτορα της Αυστρίας, ανιψιό της Μαρίας Αντουανέτας που με τη σειρά του τα έδωσε στην κόρη της βασίλισσας, τη Μαρία-Θηρεσία της Γαλλίας. Το 1792, έναν χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα φυγής τους, η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄φυλακίστηκαν. Στις 16 Οκτωβρίου 1793 η Μαρία Αντουανέτα εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα.

Μετά το Ντουμπάι, τα κοσμήματα θα παρουσιαστούν σε εκθέσεις και σε άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ πριν από τη δημοπρασία τους στη Γενεύη τον Νοέμβριο.