Σε πρωτοφανή εκλογικό «πυρετό» η Κολομβία

Σε πρωτοφανή εκλογικό «πυρετό» η Κολομβία
Photo:

Έπειτα από δύο θητείες από το 2010, ο κεντροδεξιός πρόεδρος, δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος. 

Μια άνευ προηγουμένου αναμέτρηση ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά στην Κολομβία αναμένεται σήμερα κατά τις πρώτες προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την σύναψη ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Farc, με μια συμφωνία που δίχασε την κοινωνία της σπαρασσόμενης από την σύγκρουση χώρας και της οποίας το μέλλον εξαρτάται από τις εκλογές αυτές.

Σε μια Κολομβία στην οποία η δεξιά κυβερνάει ανέκαθεν, ο υποψήφιός της, ο Ιβάν Ντούκε, νέος στην πολιτική, είναι το φαβορί για τον πρώτο αυτόν γύρο των προεδρικών εκλογών και ακολουθεί ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας και πρώην δήμαρχος της Μπογοτά Γκουστάβο Πέτρο.

«Οι εκλογές αυτές έχουν τεράστιο νόημα για μια χώρα στην οποία γεννάται ξανά η ελπίδα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ειρήνη», έγραψε στο Twitter ο 66χρονος απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος κάλεσε χθες τους πολίτες της Κολομβίας να μετάσχουν «μαζικά» και «ειρηνικά σε αυτήν την τόσο σημαντική απόφαση για το μέλλον».

Έπειτα από δύο θητείες από το 2010, ο κεντροδεξιός πρόεδρος, πρωτεργάτης του τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα, δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος. Η παγίωση της ειρήνης που επιτεύχθηκε, αλλά αποδυναμώθηκε από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, θα εξαρτηθεί τώρα από τον διάδοχό του στην προεδρία.

Η σκληρή δεξιά, που αντιτίθεται στην συμφωνία που υπεγράφη με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC και στις συνομιλίες που ξεκίνησαν με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση ανταρτών της χώρας, σκοπεύει να ξανακατακτήσει την προεδρία με έναν νεαρό υποψήφιο. Αν αυτό δεν συμβεί αυτήν την Κυριακή, θα συμβεί στον δεύτερο γύρο στις 17 Ιουνίου.