Σε «συναγερμό» οι αρχές των ΗΠΑ υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων

REUTERS

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια που εκτελούν πτήσεις προς ΗΠΑ, με πρώτη τη Βρετανία - Κατεπείγουσα προειδοποίηση για το αεροδρόμιο της Ουγκάντας.

Οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, όπου πριν δύο ημέρες ο ηγέτης των ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους» κάλεσε σε Τζιχάντ («Ιερό Πόλεμο») τους απανταχού πιστούς μουσουλμάνους- φαίνεται πως έχουν ανησυχήσει ιδιαιτέρως τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας τόσο στη χώρα όσο και στα αεροδρόμια του εξωτερικού που πραγματοποιούν πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Τζεχ Τζόνσον, υπάρχουν φόβοι για πιθανές επιθέσεις, ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, ότι η κίνηση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη εν μέσω ανησυχιών ότι τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία και την Υεμένη δουλεύουν ώστε να αναπτύξουν βόμβες, οι οποίες θα είναι δύσκολα ανιχνεύσιμες. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβίβασαν αυτή την πληροφορία σχετικά με μια επικείμενη απειλή και σε άλλες χώρες.

Ο Τζόνσον δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας που αναμένεται να εφαρμοστούν, ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στις αρχές των αεροδρομίων και τις αεροπορικές εταιρείες να ελέγχουν διεξοδικά τα παπούτσια των επιβατών και τις ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρουν. «Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε τα μέτρα για την προώθηση της ασφάλειας στην πολιτική αεροπορία, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να προκαλέσει αναστάτωση στο επιβατικό κοινό», δήλωσε ο Τζόνσον.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει την ασφάλεια στα αεροδρόμια. «Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε με τους Αμερικανούς και αυτό που κάναμε είναι να θέσουμε σε ισχύ κάποια επιπλέον προληπτικά μέτρα και κάποιους επιπλέον ελέγχους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Η ασφάλεια των δημόσιων πτήσεων πρέπει να έρχεται πρώτη. Δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουμε σε αυτό. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε ανώφελες καθυστερήσεις, αλλά είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε πάντα πρώτη την ασφάλεαι και εμείς το κάνουμε».

Το αίτημα αυτό έγινε καθώς πηγές της ασφάλειας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι πυροτεχνουργοί του Μετώπου Αλ Νόσρα, που είναι η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Συρία, και της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία εδρεύει στην Υεμένη, πιστεύεται ότι εργάζονται για να φτιάξουν εκρηκτικά τα οποία θα μπορούσαν να μην εντοπίζονται από τα τρέχοντα συστήματα ασφαλείας των αεροδρομίων. Η βασική ανησυχία είναι ότι οργανώσεις μαχητών θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να ανατινάξουν αεροπλάνα, κρύβοντας βόμβες σε ξένους μαχητές με δυτικά διαβατήρια που έχουν περάσει χρόνο με ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή, δήλωσαν αμερικανικές πηγές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες στην Ουγκάντα ότι υπάρχει μια «συγκεκριμένη απειλή» επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο Έντεμπε, στα όρια της πρωτεύουσας της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπάλα, πληροφορίες της αστυνομίας της Ουγκάντας αφήνουν να εννοηθεί πως η επίθεση αυτή μπορεί να σημειωθεί μέσα στο χρονικό περιθώριο από τις 21:00 ως τις 23:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους υπηκόους των ΗΠΑ που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Ουγκάντας ανέφερε ότι εκδόθηκε μια κατεπείγουσα ειδοποίηση την Τετάρτη, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει εκδώσει και άλλες ειδοποιήσεις φέτος σχετικά με πιθανές επιθέσεις στην Ουγκάντα, η οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει μια «διαρκή απειλή».

Η οργάνωση αλ Σεμπάαμπ είχε προβεί σε μια επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, στη γειτονική Κένυα, πέρυσι ενώ το 2010 είχε αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις σε μπαρ της Ουγκάντας όπου θαμώνες παρακολουθούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις επιθέσεις αυτές. Πρόσφατα η αλ Σεμπάαμπ απείλησε να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις εναντίον της Ουγκάντας και άλλων χωρών που συνεισφέρουν δυνάμεις στη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης η οποία μάχεται εναντίον της οργάνωσης αυτής, η οποία θεωρείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα, στο έδαφος της Σομαλίας.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ηγέτης του «Ισλαμικού κράτους» καλεί σε ιερό πόλεμο

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Τι σημαίνει η κρίση στο Ιράκ για την παγκόσμια οικονομία;

Σχετικά άρθρα