Σε Συρία, τρομοκρατία και προσφυγικό αναφέρθηκαν Παυλόπουλος και Βαλς

Σε Συρία, τρομοκρατία και προσφυγικό αναφέρθηκαν Παυλόπουλος και Βαλς
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Manuel Valls στη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Συνάντηση του Γάλλου πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, η αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος-Γαλλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μάνουελ Βαλς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Βαλς για την στήριξη που παρείχε η Γαλλία στην Ελλάδα, πριν από περίπου έναν χρόνο, ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού παρά τις μεγάλες θυσίες να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία. “Και εδώ θα ήθελα να σας επισημάνω, με βάση και την δική σας εμπειρία, ότι στην πορεία θα πρέπει ίσως να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, για να μην θιγεί το ήδη βεβαρημένο οικοδόμημα του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου που είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Ευρώπης, των Θεσμών της αλλά και του ίδιου της του Πολιτισμού”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος και υπογράμμισε ότι η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να μετατραπεί η Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Όπως σημείωσε :« Όλοι θα κάνουμε αυτό που πρέπει αλλά και η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των διακινητών. Εδώ επίσης πρέπει να εφαρμόσουμε με ακρίβεια, θα έλεγα με ευλάβεια, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο το οποίο διαμορφώθηκε το 2008 επί Γαλλικής Προεδρίας. Κι εδώ θα συμφωνήσω μαζί σας, ξέρω τις απόψεις σας, πρέπει, το συντομότερο δυνατό, η FRONTEX να γίνει πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Βεβαίως, θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κυριαρχίας των κρατών μελών, γιατί τα κράτη μέλη καθορίζουν τα σύνορά τους και τον τρόπο φύλαξης τους και έτσι με τον τρόπο αυτό φυλάσσουν και τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, θυμίζοντας, ότι η Γαλλία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, και πρόσθεσε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία. «Για να λήξει όμως το θέμα της τρομοκρατίας του ISIS και των τρομοκρατών του ISIS, που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στην Συρία, οριστικά και ουσιαστικά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας. Χρειάζεται αυτή η από κοινού δράση προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και τον χαρακτήρισε φίλο της Γαλλίας, τόνισε ότι η παρουσία του στην Ελλάδα λίγους μήνες μετά από την άφιξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, καταδεικνύει την βούληση της χώρας του για σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος-Γαλλίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη στήριξη που παρείχε η Γαλλία στην Ελλάδα για την παραμονή της στον πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της προσπάθειας για μια βιώσιμη λύσης αναφορικά με την Ελλάδα. «Υποστηρίξαμε την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη, διότι δεν ήταν δυνατόν να σκεφθούμε ότι η χώρα σας η Ελλάδα, το λίκνο του πολιτισμού, και η χώρα με τέτοια ιστορία θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη. Και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση όπως το κάναμε πριν από λίγες μέρες, για να μπορέσει η λύση για την Ελλάδα να είναι βιώσιμη» σημείωσε.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί προμετωπίδα, όπως είπε «είστε η πρώτη χώρα στα σύνορα της οποίας φτάνουν οι πρόσφυγες. Και βεβαίως μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη και στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και ιδιαιτέρως της Γαλλίας».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη, και η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων μας πρέπει να είναι μία προτεραιότητα για όλη των Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισήμανε την ανάγκη για τερματισμό του πολέμου στην Συρία αλλά και στο Ιράκ και στάθηκε ιδιαίτερα στις συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών που ξεκινούν στο Παρίσι.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα περιθώρια διμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας και ειδικότερα στον οικονομικό, πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ