Σε «τεντωμένο σχοινί» για άλλη μια φορά η σχέση Βρετανίας-Ρωσίας

Σε «τεντωμένο σχοινί» για άλλη μια φορά η σχέση Βρετανίας-Ρωσίας

Δύο Ρώσους πράκτορες με έγκριση από τη Μόσχα βλέπει το Λονδίνο ως υπαίτιους για την επίθεση στον Σκριπάλ και ζητά την παρέμβαση του ΟΗΕ.

Η Βρετανία ζήτησε σήμερα να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος δύο αξιωματικών της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών που κατηγορούνται από το Λονδίνο ότι διέπραξαν την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλιας, τον περασμένο Μάρτιο.

«Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα δύο άτομα που κατονομάσθηκαν από την αστυνομία και την εισαγγελία είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που είναι επίσης γνωστή ως GRU», δήλωσε η Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές λίγο αφού η βρετανική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης αυτών των δύο προσώπων.

«Επίσης επρόκειτο σχεδόν σίγουρα για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί εκτός της GRU, σε ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η Ρωσία πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δραστηριότητες των αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της και να λογοδοτήσει για τις πράξεις τους, δήλωσε ακόμη η Μέι. «Θέλουμε η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους. Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες της GRU», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Μέι, η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας ήταν πιθανόν ένα μήνυμα προς άλλους Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό. «Υποπτεύομαι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους εκείνους που ζουν αλλού και είχαν αναμιχθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», δήλωσε ακόμη η Μέι. «Έγκειται όμως στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη στο Σάλσμπερι», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε ότι η χώρα του σκοπεύει να παρουσιάσει τις αποδείξεις σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο Πέμπτη, γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας). Η Κάρεν Πιρς, η εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, είπε στους δημοσιογράφους ότι το Λονδίνο θέλει να ενημερώσει τους εταίρους του για τις τελευταίες εξελίξεις και τις έρευνες των βρετανικών αρχών.

Ο Ρώσος επιτετραμμένος στο Λονδίνο Ιβάν Βολόντιν κλήθηκε σήμερα στο Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο Επιτετραμμένος, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, όπου του έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, που μίλησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι» ήταν η δήλωση της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Άμεση η απάντηση της Μόσχας: «Δεν μας λένε τίποτα τα ονόματα αυτά»

Ο Βρετανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Λάουρι Μπρίστοου κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση για το θέμα με Ρώσους αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν θα δώσει τα δαχτυλικά αποτυπώματα των δύο ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον Βρετανό πρεσβευτή στην Μόσχα να δώσει τα δακτυλικά αποτυπώματα των δύο ανδρών, του οποίους το Λονδίνο θεωρεί υπόπτους που εμπλέκονται στην υπόθεση Σκριπάλ και τους οποίους συνέδεσαν με την Ρωσία» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και προσέθεσε ότι «ο Βρετανός πρεσβευτής δήλωσε ότι η βρετανική πλευρά δεν θα δώσει αυτά τα στοιχεία». Η Ζαχάροβα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Echo Moskvi δήλωσε ότι η βρετανική πλευρά αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημα της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο, να την ενημερώσουν με στοιχεία για τους υπόπτους. «Όταν οι διπλωμάτες μας επιχείρησαν να θέσουν ερωτήματα σε σχέση με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, η βρετανική πλευρά δεν έδωσε καμία απάντηση» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ο σύμβουλός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολο να καταλάβει ποιό είναι το μήνυμα που ήθελε να δώσει το Λονδίνο στην Μόσχα με το να κατονομάσει δύο άνδρες οι οποίοι εμφανίζονται να ενέχονται στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, όμως τα ονόματά τους υποστήριξε πως «δεν μας λένε τίποτα».

«Ακούσαμε ή είδαμε δύο επίθετα, αλλά αυτά τα επίθετα εμένα προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, όπως νομίζω και σε εσάς» δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Σκότλαντ Γιάρντ στην ανακοίνωση της λέει ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά. «Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο το έκαναν αυτό και τις είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά, είναι απλώς δύσκολο να το καταλάβει κανείς» υπογράμμισε ο Ουσακόφ. « Αυτά όπως λέτε τα ‘στοιχεία’, δεν είναι στοιχεία, είναι ακατανόητο τι είναι» κατέληξε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

Στο πλευρό της Βρετανίας ο Τραμπ

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού είπε στους δημοσιογράφους ότι η Τερέζα Μέι μίλησε με τον Τραμπ το βράδυ της Τρίτης για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαλύσουν αυτό το δίκτυο στρατιωτικών πληροφοριών, τη GRU. «Οι ενέργειες της GRU συνιστούν απειλή για όλους τους συμμάχους μας και μοιραζόμαστε μαζί τους τις πληροφορίες που έχουμε. Θα εντείνουμε τώρα τις συλλογικές προσπάθειές μας για να διακόψουμε τη λειτουργία και να αποξηλώσουμε αυτό το δίκτυο», τόνισε.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο Γούντι Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα με τη Βρετανία και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτή την «επιθετική ενέργεια» στο βρετανικό έδαφος.