Σε βαρομετρικό χαμηλό οι σχέσεις Σόιμπλε – Τσίπρα

Σε βαρομετρικό χαμηλό οι σχέσεις Σόιμπλε – Τσίπρα
epa05115672 Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, (L0, speaks with German Federal Finance Minister Wolfgang Schaeuble, (R), after a panel session during the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution.' EPA/LAURENT GILLIERON

Τι έγινε τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και πως αντιμετωπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη νέα επίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αντώνης Αντζολέτος
Τα μέχρι τώρα μηνύματα για κωλλυσιεργεία στην ολοκλήρωση της χρηματοδότησης προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας του πρωθυπουργού στο χιονισμένο Νταβός.

Μπορεί ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, να μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως διαφαίνεται και από τις απαντήσεις που έδωσε στη χθεσινή συζήτηση μια εμμονή στις πολιτικές της λιτότητας.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή έφτανε στο σημείο να δηλώνει πως ¨η διευθέτηση του χρέους είναι κάτι που θα συμβεί. Το κρίσιμο είναι να πάμε γρήγορα στην αξιολόγηση και να μην θέσουν εμπόδια. Να πάμε σε ένα κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις που θα βουλιάξουν το πρόγραμμα στον αέρα.

Από τις απαντήσεις και την συζήτηση που έγινε με τον κ. Σόιμπλε και τα “πυρά” που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν τρια πράγματα:

– Θεωρούν πως ο Γερμανός υπουργός ήταν απολογητικός για το οικονομικό αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη.

– Πιστεύουν πως ήρθε κοντά στις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό, όταν στο πάνελ τόνισε πως η ¨Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει φρούριο¨ και μίλησε για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ.

– Υποστηρίζουν πως ήταν αμυντικός και απολογητικός και στο θέμα του ΔΝΤ, καθώς δεν αιτιολόγησε για ποιόν λόγο πρέπει να μείνει η Ουάσιγκτον στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο NEWS 247 πως επέλεξε να ρίξει το ¨καρφί¨ και να ¨πετάξει την μπάλα¨ στην Άνγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση και στο Νταβός το ¨μυαλό¨ του πρωθυπουργού βρίσκεται στην επιτυχή ολοκλήρωση του ασφαλιστικού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στην κατ΄ιδίαν ωριαία συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως σε σχέση με το ασφαλιστικό η συζήτηση δεν θα επικεντρωθεί τόσο στο 1%, τονίζοντας πως η μείωση των συντάξεων θα κερδηθεί, αλλά στο κατά πόσο η ελληνική πρόταση θα έχει αποδεδειγμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το NEWS 247 o πρωθυπουργός ενημέρωσε στο Νταβός τους συνομιλητές του, ανάμεσά τους και τον Πιέρ Μοσκοβισί, πως οι κοινωνικοί εταίροι είναι σύμφωνοι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με τον Γάλλο Επίτροπο να φέρεται να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο γεγονός μεγάλο “όπλο”.

Η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νταβός ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνάντηση του με τον Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.

Το χρέος και η βασίλισσα της Ολλανδίας
Εκτός από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει την ελληνική πλευρά για το θέμα του χρέους, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα “άγκυρα” της Ευρώπης, “ζεστός”, εμφανίστηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να του είπε πως ¨η οικονομία πάει καλά. Υπάρχει θετικό κλίμα. Διαμορφώνεται ένα καινούργιο επίπεδο με τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.¨

¨Οι Η.Π.Α. είναι σύμμαχος της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους¨, απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζακ Λιού.

Με τις πολύ υψηλές παρουσίες να μη λείπουν από το Νταβός βγαίνοντας από τον χώρο της συνάντησης Τσίπρας κ Λιού συνάντησαν την βασίλισσα της Ολλανδίας, η οποία φέρεται να είπε: ¨Με ενδιαφέρει το ζήτημα της Ελλάδας. Έχω σπίτι στην Ελλάδα.”