Σε χαμηλό προ του πολέμου στην Ουκρανία ο πληθωρισμός στη Γερμανία – Η σημασία για την ΕΚΤ

Σε χαμηλό προ του πολέμου στην Ουκρανία ο πληθωρισμός στη Γερμανία – Η σημασία για την ΕΚΤ
Photo: pixabay.com
Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ισχυρή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, με τα στοιχεία που έρχονται από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και αναμένεται να θέσουν νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράεπζα επί της νομισματικής πολιτικής της.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της Destatis την Πέμπτη, ο – εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης– πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,3% από 6,4% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπησή του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,4% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,5% από 6,1% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,6%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3%, όπως και τον Αύγουστο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 4,6% έναντι 5,5% τον Αύγουστο.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 7,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι τιμές ενέργειας εμφάνισαν ετήσια άνοδο 1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη «εικόνα» για την Ευρώπη

Σημειώνεται πως τα στοιχεία από τη Γερμανία έρχονται ενόψει των ανακοινώσεων της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Σεπτέμβριο, που αναμένονται αύριο, Παρασκευή.

Τα στοιχεία θα προσφέρουν μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν επιβραδύνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη και θα αποτελέσουν και μια ένδειξη για το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ προχώρησε εντός του Σεπτεμβρίου στην 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της, με την διοικήτρια της, Κριστίν Λαγκάρντ, να επαναλαμβάνει πως η τράπεζα θα συνεχίσει να κινείται προς τη μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Καθώς οι αγορές ολοένα και περισσότερο υιοθετούν το σενάριο περί υψηλότερων τιμών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα στοιχεία από την Ισπανία νωρίτερα την Πέμπτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3,2% τον Σεπτέμβριο, λόγω του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Επικαλούμενη την άνοδο του πετρελαίου που έφερε τις τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας βλέπει περαιτέρω επιτάχυνση στο 4,3% το 2024.

Η ΕΚΤ προβλέπει πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στο 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: