To Security είναι εδώ ενωμένο δυνατό

To Security είναι εδώ ενωμένο δυνατό

Γιατί η ασφάλεια είναι κομβικής σημασίας στο ηλεκτρονικό κόσμο των δεδομένων.

Του Άρη Ζηκόπουλου*

Ασφάλεια, μια έννοια με πολλές διαστάσεις. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω, γιατί να ψάχνω τρόπους να εμποδίσω τους άλλους από τα δεδομένα μου.

Όμως δεν είναι έτσι, ειδικά αν μιλάμε για ευαίσθητα προσωπικά αρχεία σε Εταιρίες, Τράπεζες, Οργανισμούς, στους προσωπικούς υπολογιστές τότε η ασφάλεια στον ηλεκτρονικό κόσμο των δεδομένων και των προσβάσεων πρέπει να είναι η βασική μας μέριμνα.

Ο απλός χρήστης δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ενημερωμένο Antivirus και περίπλοκο κωδικό στο λειτουργικό, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στον εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ακόμα και στο cloud, είναι ίσως τα βασικότερα αλλά και τα μοναδικά εργαλεία που διαθέτει για να προστατέψει τις φωτογραφίες, τα έγγραφα και τα μουσικά του κομμάτια.

Πόσο στοιχίζουν τα προσωπικά σας δεδομένα;

Τι γίνεται όμως όταν μιλάμε για Τραπεζικούς Λογαριασμούς, Δημόσια Αρχεία, Εταιρικά Προϊόντα; Τότε το παιχνίδι γίνεται πολύ πιο σκληρό και «βρώμικο». Εκεί οι παραβάτες έχουν να κερδίσουν πολλά. Πληροφορίες, χρήματα, σεβασμό, προβολή. Σε αυτό το κομμάτι τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν το μεγαλύτερο βάρος τους οι εταιρίες ηλεκτρονικής ασφάλειας σχεδιάζοντας συστήματα για την περιμετρική προστασία των δικτύων (Firewalls, IDS/ IPS, Antivirus).

Όμως το παιχνίδι άλλαξε. Η χρήση των κινητών για εταιρικές εργασίες, οι νέες εφαρμογές, οι απομακρυσμένες προσβάσεις έχουν ορίσει ένα νέο οικοσύστημα. Σε αυτό προκύπτουν καθημερινά νέες απειλές και νέες ανάγκες για προστασία: Targeted Cyber-Attacks, Malware, Botnet, Prevent Application Threats and Misuse, Web Application Threats, 0-Day Vulnerabilities, Denial of Service Attacks.

Το Android νούμερο ένα στόχος για επιθέσεις malware

Αν αναλογιστούμε τέλος ότι μεγάλο ποσοστό του κινδύνου βρίσκεται μέσα στην ίδια την επιχείρηση, από λάθη ή εσκεμμένες ενέργειες των υπαλλήλων, τότε καθίσταται αναγκαίος ο κεντρικοποιημένος έλεγχος με συνδυασμό γεγονότων και ενεργειών. Ποιος, Που, Πότε, Γιατί? (Identity Management, Data Loss Prevention, SIEM).

Η νέα εποχή μας θέλει γρήγορους, αποτελεσματικούς και το κυριότερο ευέλικτους στις αλλαγές και στις νέες προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Οι ληστείες τραπεζών του μέλλοντος

*Channel Manager at Itway Hellas