Σενάρια διπλού νομίσματος για την Ελλάδα επαναφέρει το Reuters

Η ΕΚΤ εξετάζει σενάριο πληρωμής μισθών στην Ελλάδα με υποσχετικές αναφέρει το πρακτορείο - Διαψεύδει η κυβέρνηση. 

Την πιθανότητα η Ελλάδα, όταν ξεμείνει από μετρητά, να αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU (από το «I Owe You»), φέρεται να εξετάζει η ΕΚΤ σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της ευρωζώνης και σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου.

«Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει» αναφέρει το πρακτορείο.  Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο […] Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή. Πάντως ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει «εικασίες» για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα.

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα.

«Δεν θα κάνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ, θα κάνουμε αυτές που θέλει ο ελληνικός λαός» διαμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα λέγονται για πληρωμή μισθών και συντάξεων με ομόλογα IOU.

Από πλευράς του πάντως ο κύριος Στρατούλης χαρακτήρισε τα όσα λέγονται «βλακείες».

Ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για «ομοβροντία πιέσεων και εκβιασμών από τους δανειστές» αλλά – όπως είπε- «έχουμε και εμείς τα διαπραγματευτικά μας εργαλεία και ένα από αυτά είναι η γεωπολιτική μας θέση».

Ο υπουργός διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός είπε την Παρασκευή σε υπουργούς ότι πάμε σε συμφωνία υποχώρησης. «Αυτό που μας είπε είναι ότι πάμε σε μία θετική συμφωνία χωρίς να υπερβούμε τις κόκκινες γραμμές» ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: 

Βαρουφάκης: Ίσως χρειαστεί να μην πληρώσουμε αν δεν υποκύψουν οι υποστηρικτές της λιτότητας