Σενάρια συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank

Σενάρια συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank
epa04676027 A pedestrian walks by a branch of Deutsche Bank in Frankfurt Main, Germany, 23 March 2015. According to reports, the Deutsche Bank' faces profound changes. The most radical suggestion in the current debate about the future orientation of Germany's largest bank is the separation of the entire retail banking segment. EPA/FRANK RUMPENHORST Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι εικασίες για μια συγχώνευση εντάθηκαν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που έχει ταχθεί υπέρ ισχυρών τραπεζών.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche Bank και της Commerzbank πραγματοποιούν και πάλι συνομιλίες για την πιθανή τους συγχώνευση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Focus. Ωστόσο, δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι οι επικεφαλής των δύο τραπεζών δεν είχαν καμία εντολή από τα αντίστοιχα εποπτικά και διοικητικά τους συμβούλια για συνομιλίες αναφορικά με την πιθανή συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας.

«Δεν υπάρχει επίσημη εντολή για συνομιλίες συγχώνευσης με την Commerzbank», δήλωσε ένα από τα πρόσωπα στο Reuters, αντικρούοντας τις πηγές στο δημοσίευμα του Focus που δήλωσαν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν λάβει το «πράσινο φως» για διαπραγματεύσεις.

Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι ήταν «απολύτως ανοησίες» πως τα συμβούλια έδωσαν στους διευθύνοντες συμβούλους το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και ότι δεν υπάρχει πρόσφατα συζήτηση στο εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank για μια συγχώνευση με μια μεγαλύτερη ανταγωνίστρια τράπεζα.

Εκπρόσωποι της Deutsche Bank και της Commerzbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Focus, σύμφωνα με το οποίο πρόσωπα με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ και ο ομόλογός του στην Commerzbank Μάρτιν Ζίλκε βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες εδώ και κάποιες ημέρες.

Η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% στη Φρανκφούρτη ενώ της Commerzbank ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Οι εικασίες για μια συγχώνευση εντάθηκαν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που έχει ταχθεί υπέρ ισχυρών τραπεζών. Και οι δύο τράπεζες επιστρέφουν με αργούς ρυθμούς σε βιώσιμη κερδοφορία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Deutsche Bank, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες τράπεζες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει σημαδευτεί από τρία ζημιογόνα έτη, υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, αποτυχία στις ασκήσεις αντοχής (stress tests) και σκάνδαλα για ξέπλυμα χρήματος. Η Commerzbank ανήκει εν μέρει στην κυβέρνηση ύστερα από τη διάσωσή της.