ΣΕΤΕ: 35 εκατ. αφίξεις και 20 δισ. έσοδα από τον τουρισμό έως το 2021

ΣΕΤΕ: 35 εκατ. αφίξεις και 20 δισ. έσοδα από τον τουρισμό έως το 2021
Τουρίστες φωτογραφίζονται με φόντο την Ακρόπολη, Αθήνα, Τρίτη 7 Μαΐου 2013. Σημαντικά αυξημένη αναμένεται η τουριστική κίνηση για το καλοκαίρι του 2013, με τον τουρισμό να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Συνεχής η ανοδική πορεία του τουρισμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Την εκτίμηση ότι έως το έτος 2021 οι αφίξεις ξένων επισκεπτών θα ξεπεράσουν τα 35 εκατ. και τα τουριστικά έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 19 και 20 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ 6 με 7 μονάδες μετέφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου και της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο για φέτος τους 30 εκατ. τουρίστες, προσθέτοντας ακόμη ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διεθνή συγκυρία. Όσον αφορά τον αριθμό των ξένων τουριστών, ο ΣΕΤΕ εκτίμησε για τη φετινή σεζόν ότι μπορεί να επιτευχθεί ρεκόρ, φθάνοντας τα 28 εκατ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο στοίχημα που είχε βάλει με τον κ. Ανδρεάδη πέρυσι σε ό,τι αφορά το πρόσημο των αφίξεων με έπαθλο ένα δείπνο.

Οι δυο τους συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το δείπνο τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή και των προέδρων των πανελληνίων κλαδικών τουριστικών φορέων-μελών του ΣΕΤΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου για την ανάλυση των στατιστικών σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα. Σημειώνεται ότι το 2016 βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε υστέρηση 905 εκατ. ευρώ στα τουριστικά έσοδα της χώρας. Επιπλέον, η τελευταία επίσημη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) δείχνει ότι μεταξύ 30 χωρών στην Ευρώπη η Ελλάδα είχε το 2016 την 4η χειρότερη επίδοση σε επίπεδο τουριστικών εσόδων.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ανέφερε ότι η επιβολή ή μη τέλους διανυκτέρευσης θα εξαρτηθεί από το πλεόνασμα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της σύνταξης νέου Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό, ενώ ζήτησε να διερευνηθούν οι λόγοι καθυστέρησης εφαρμογής του σχεδίου φορολόγησης των μισθώσεων σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα.