ΣΕΒ και «Δημόκριτος» στηρίζουν τους νέους επιστήμονες

ΣΕΒ και «Δημόκριτος» στηρίζουν τους νέους επιστήμονες

To Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» φιλοξενεί την πρωτοβουλία του ΣΕΒ «Μαζί στην εκκίνηση!».

Σε μια εποχή που ζητούμενο είναι η διασύνδεση των ερευνητικών δραστηριοτήτων με τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του τη στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΕΒ «Μαζί στην εκκίνηση» που απευθύνεται στη νέα επιχειρηματική γενιά. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 17:30-19:30, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο «Θέμις Κανελλόπουλος» του «Δημόκριτου» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία οι δύο φορείς θα εκθέσουν από κοινού τους βασικούς άξονες της συνεργασίας τους, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην έμπρακτη υποστήριξη των νέων που έχουν μια καινοτόμα ιδέα και ενδιαφέρονται για την επιχειρηματική αξιοποίησή της, προσφέροντας υπηρεσίες που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.

Η δράση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη συμμετοχή του δικτύου Επιχειρήσεων του ΣΕΒ, πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, το οποίο μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραχωρούν δύο χώρους φιλοξενίας της δράσης, στην Αθήνα και το Βόλο.

Διαβάστε ακόμη: Η «Ελλάδα Καινοτομεί» και βραβεύει τους καλύτερους

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος δήλωσε ότι η σημασία αυτής της συνεργασίας είναι μεγάλη καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να εξελιχθούν διεθνείς αριστείες σε διεθνώς αναγνωρισμένα προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας και έτσι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά καινοτόμων κα εξωστρεφών επιχειρηματιών ικανών να οδηγήσουν στην παραγωγική αναβάθμιση της χώρας μας.

«Υλοποιούμε το μοντέλο της Καθοδηγούμενης Επιχειρηματικότητας (Guided Entrepreneurship), που έχει ήδη εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο Berkeley και στον ΕΚΕΦΕ Δημόκριτο στα πλαίσια της λειτουργίας του Metropolitan Innovation Campus. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν επικεντρώνεται στο προϊόν αλλά στον επιχειρηματικό νου θέτοντας ως προτεραιότητα τις καινοτόμες ιδέες ερευνητών που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ερευνητική τους ενασχόληση για μια αβέβαιη επιχειρηματική προσπάθεια. Λαμβάνοντας υπόψη ανάλογα παραδείγματα στο εξωτερικό, το ποσοστό επιτυχίας νέων εταιρειών (start-ups) βάσει της εφαρμογής της Καθοδηγούμενης Επιχειρηματικότητας κυμαίνεται γύρω στο 40% σε σύγκριση με το 5%-15% των τεχνολογικών πάρκων».

Διαβάστε επίσης: Ελληνική νανοτεχνολογία με παγκόσμιες προοπτικές

Ήδη ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχει εγκαταστήσει σε δύο χώρους, 32 επιχειρηματικές ομάδες (17 στην Αθήνα και 15 στο Βόλο) με καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που καλύπτουν ευρεία γκάμα τεχνολογικών περιοχών. Ειδικότερα, 17 προτάσεις αφορούν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, 5 είναι στον τομέα της υγείας-βιοτεχνολογίας, 3 σε αγροτική & κτηνοτροφική παραγωγή, 3 σε τρόφιμα-τυποποίηση, 2 σε ενέργεια και 2 σε βιομηχανικές κατασκευές.

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης