Η «σφαγή» των τραπεζικών μετοχών

Η «σφαγή» των τραπεζικών μετοχών

Γιατί έχουν χάσει το 1/3 της αξίας τους μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

Γιατί υποχωρούν οι τραπεζικές μετοχές μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή;  Στελέχη της αγοράς έκαναν λόγο στους Financial Times για «σφαγή» στα τραπεζικό ταμπλό, καθώς οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν χάσει μόλις σε 3 συνεδριάσεις το 1/3 της αξίας τους.

Αν και οι λόγοι που οδηγούν στην πτώση του τραπεζικού δείκτη έως και 20% είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τονίζει το Forbes, υπάρχουν πέντε συγκεκριμένοι λόγοι που οι επενδυτές αποσύρονται μαζικά από τις ελληνικές τράπεζες:

1. Η φυγή καταθέσεων έχει επιταχυνθεί
Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά οι φημολογίες κάνουν λόγο για μεγάλες εκροές καταθέσεων από την Ελλάδα, απ’ όταν προκηρύχθηκαν εκλογές. Η Moody’s εκτιμά ότι περίπου 8 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα τέλη του Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες δέχονται μεγάλες πιέσεις ρευστότητας, ενώ χθες η Citi ανέβασε αυτό το ποσό στα 11 δισ. ευρώ το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου. Ακόμα και έτσι το ποσό αυτό είναι μικρό σε σχέση με τη μεγάλη εκροή καταθέσεων το 2012.

 

2. Η ρευστότητα από την ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει
Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα δεν συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα. Ήδη οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν καταφύγει προληπτικά στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), μηχανισμό που έχει μεγαλύτερα επιτόκια από την ΕΚΤ και πάλι χρειάζεται την έγκρισή της για να δανείσει στην Ελλάδα.

3. Η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους
Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών (11 δισ. ευρώ) ενώ αποτελούν τους βασικούς αγοραστές εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Επομένως, μια αναδιάρθρωση του χρέους προκαλεί νευρικότητα στις αγορές για τους ισολογισμούς τους . Την ίδια στιγμή, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των επισφαλών δανείων, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους.

4. Χαμηλή κερδοφορία
Με όλα τα παραπάνω συνδέεται και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή κερδοφορία, ενώ οι αναλυτές συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους.

5. Η εξάρτηση από τα assets του αναβαλλόμενου φόρου (DTA’s)
Ο κίνδυνος από την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο είναι πολύ μεγάλος, σημειώνει το Forbes, καθώς αυτό η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα για την αναβαλλόμενη φορολογία για να προστατέψει τις τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Μια λιγότερο σταθερή κυβέρνηση θα δυσκολευτεί περισσότερο να προσφέρει τη στήριξη αυτή και τελικά δημιουργεί ερωτηματικά για την ποιότητα των στοιχείων αυτών.

«Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες»
Σχολιάζοντας την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές, η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της ΕΚΤ για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε στο Bloomberg πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ισχυρές και θα αντέξουν.

«Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση τώρα, λόγω των πρόσφατων εκλογών, αλλά είναι πολύ ισχυρές» δήλωσε η Νουί, προσθέτοντας: «Έχει γίνει πολλή δουλειά για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί τους κατά τα τελευταία χρόνια. Θα ξεπεράσουν και αυτή την κρίση, όπως και τις προηγούμενες».

Οι ελληνικές τράπεζες παρακολουθούνται στενά, καθώς υπάρχει «μία κατάσταση που δεν είναι ακριβώς η κανονική» δήλωσε η κ. Νουί, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διαχειριστούν με συντηρητικό τρόπο τη ρευστότητά τους».

Οι μεγάλες πωλήσεις μετοχών αυτή την εβδομάδα οδήγησαν στην απώλεια του 44% της αξίας των τραπεζικών μετοχών, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. Οι αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και συνολικά ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ στην προεκλογική περίοδο.