Σφίγγει ο «κλοιός»: Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο

Kαθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύντομα στη Βουλή αναμένεται να έρθει σχετική διάταξη με την οποία θα καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Ιανουαρίου και στόχος είναι τον Φεβρουάριο ή το αργότερο έως τον Μάρτιο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο.

Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Με βάση το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα, κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην Εφορία «βγαίνουν στο σφυρί» σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία.
Το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική των τραπεζών βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα, με την οποία γίνονται οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου σήμερα.

Σημειώνεται πως το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11, τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην εφημερίδα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης να αποφασιστεί η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει το Δημόσιο στους πλειστηριασμούς.

Κάθε ένας από τα 4 εκατομμύρια οφειλές, σημειώνει, θα πρέπει να κρίνεται διαφορετικά, με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι διαφορετικό να έχει κάποιος ακίνητο στον Κολωνό και διαφορετικό να έχει ακίνητο στο Κολωνάκι.