Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού- Πάνω από 2.350 οι νεκροί

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού- Πάνω από 2.350 οι νεκροί
epa08326173 (FILE) - British Prime Minister Boris Johnson speaks at a coronavirus news conference inside number 10 Downing Street in London, Britain, 20 March 2020 (re-issued 27 March 2020). According to reports, British Prime Minister Boris Johnson was tested positive for coronavirus COVID-19. Johnson is on home quarantine but continues to work. EPA/JULIAN SIMMONDS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επικρίσεις έγιναν σφοδρότερες ύστερα από την αποκάλυψη ότι μόλις 2.000 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής,  του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) είχαν ελεγχθεί για κορωνοϊό.

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για τη στρατηγική της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, κι ενώ η χώρα μετρά ήδη 2.352 νεκρούς. Οι επικρίσεις έγιναν σφοδρότερες ύστερα από την αποκάλυψη ότι μόλις 2.000 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής,  του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) είχαν ελεγχθεί για κορωνοϊό.

Ο ίδιος ο Τζόνσον, που είναι σε καραντίνα καθώς έχει βρεθεί θετικός στο φονικό ιό, δημοσίευσε ένα βιαστικά καταγεγραμμένο βίντεο στο Twitter από την Downing Street, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους Βρετανούς. Μίλησε για πολύ θλιβερή μέρα μετά την ημερήσια αύξηση του αριθμού των νεκρών κατά 563 και παράλληλα υποσχέθηκε να αυξήσει δραστικά τα τεστ για κορωνοϊό. Όπως δήλωσε: «Αυτή ήταν μια θλιβερή, θλιβερή μέρα, με 563 περισσότερους θανάτους- ένα ρεκόρ σε μια μέρα. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Είναι κρίσιμο οι άνθρωποι που έχουν την ασθένεια να είναι σε θέση να ελεγχθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να απομονωθούν στο σπίτι».

Μόνο 2.000 υπάλληλοι του ΝHS, έχουν κάνει το test

Σύμφωνα με τη Daily Mail, μόνο 2.000 υπάλληλοι του NHS έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό. Το φιάσκο των δοκιμών σημαίνει ότι χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τεθεί σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα. Από τους συνολικά 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους στο NHS της Αγγλίας, σήμερα υπολογίζεται ότι βρίσκεται σε απομόνωση ο ένας στους τέσσερις, τη στιγμή που η εργασία τους θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των περιστατικών στη χώρα.

Εκτιμάται ότι το 85 τοις εκατό θα μπορούσε να επιστρέψει στη δουλειά- και θα βοηθούσε στη διάσωση ζωών- αν είχαν ελεγχθεί για κορωνοϊό.

Περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, αν και πιστεύεται ότι στην πραγματικότητα έχουν μολυνθεί χιλιάδες περισσότεροι. Η φονική επιδημία έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει 2.352 άτομα στη χώρα. Ανάμεσά τους και ένα 13χρονο αγόρι που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Κings College. Πρόκειται για το νεότερο θύμα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror, o Ismail Mohamed Abdulwahab, από το Μπρίξτον, έφυγε από τη ζωή χωρίς καν να έχει τα μέλη της οικογένειας του κοντά του. Ανάμεσα στα θύματα της φονικής νόσου συγκαταλέγεται και ένας 19χρονος, ο οποίος, επίσης  δεν είχε, κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας.

«Κάθε νύχτα είναι μια τραγωδία, όμως δυο νέοι που πεθαίνουν είναι κάτι ακόμη πιο τραγικό», παραδέχθηκε στο BBC ο υπουργός Κατοικίας και Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ. «Αυτό μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται για έναν ιό που χτυπάει τυφλά», είπε χαρακτηριστικά.

Περίπου οι μισές βρετανικές επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα θέσουν σε διαθεσιμότητα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εργατικού δυναμικού τους

Περίπου 50% των βρετανικών εταιριών αναμένεται ότι θα θέσουν σε διαθεσιμότητα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εργατικού δυναμικού τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια (BCC).

Η έρευνα υπογραμμίζει την ουσιαστική ανάγκη χορήγησης κυβερνητικής βοήθειας, καθώς η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο οδεύει προς τη στασιμότητα.

Η κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει υποσχεθεί τη χορήγηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων λιρών με τη μορφή βοήθειας προς τις επιχειρήσεις στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων ενισχυμένου κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19.

Σε διαθεσιμότητα μπορεί να τεθούν 36.000 υπάλληλοι της British Airways

Οι βρετανικές αερογραμμές (British Airways-ΒΑ), ιδιοκτησίας της IAG, αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θέτουν σε διαθεσιμότητα 36.000 υπαλλήλους τους, μετέδωσε το BBC.

Η αναφερόμενη αεροπορική εταιρία ήρθε σε ευρεία συμφωνία με το συνδικάτο των εργαζομένων Unite η οποία προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας ποσοστού 80% των πληρωμάτων καμπίνας της ΒΑ, όπως επίσης, του προσωπικού εδάφους, των μηχανικών, αλλά και του προσωπικού των κεντρικών γραφείων της, σύμφωνα με το BBC.

Τα συμφωνηθέντα προβλέπουν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού.

Οι συνομιλίες με το συνδικάτο συνεχίζονται, ανέφερε η British Airways σε σύντομη δήλωσή της προς το Reuters.