Σιδενόρ – Viohalco: Η συγχώνευση των 25 εκατ. ευρώ

Σιδενόρ – Viohalco: Η συγχώνευση των 25 εκατ. ευρώ

Στα 25 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

«Ευοίωνες προοπτικές για την τρέχουσα χρήση προσδίδει η ανακοινωθείσα συγχώνευση της Σιδενόρ Συμμετοχών με την Viohalco, η οποία αποτελεί τη βέλτιστη ενδεδειγμένη τεχνική λύση για την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της απορροφώμενης και την υποστήριξή της σε βάθος χρόνου, μέσω της ευχερέστερης πρόσβασης που θα διασφαλίσει το νέο εταιρικό σχήμα στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά χρήματος και κεφαλαίων». Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρουσίασης της Σιδενόρ Εταιρεία Συμμετοχών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Όπως ειπώθηκε, τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν με τη συγχώνευση, θα απεγκλωβίσουν κρίσιμο, ανενεργό σήμερα, παραγωγικό δυναμικό, θα τονώσουν την εξαγωγική δραστηριότητα και θα ευνοήσουν τη διατήρηση και την αύξηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας και απασχόλησης των ιδιαιτέρως πληγέντων από την οικονομική κρίση, εργοστασίων Αλμυρού Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης. Προερχόμενα, πρωτίστως, από υφιστάμενα διαθέσιμα της απορροφώσας Viohalco, τα κεφάλαια αυτά θα ανέλθουν σε μία πρώτη φάση στα 25 εκατ. ευρώ και θα επενδυθούν στα δύο εργοστάσια, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου που θα γίνουν στις χαλυβουργικές εταιρείες της Σιδενόρ Συμμετοχών, «Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα ΑΕ» και «Sovel Ελληνική Εταιρία Επεξεργασίας Χάλυβος ΑΕ», αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας, το 2014, ο όμιλος Σιδενόρ λειτούργησε σε ένα δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και τον κατασκευαστικό κλάδο, όσο και για τον κλάδο χάλυβα, διεθνώς. «H βελτίωση κοστολογίων της θυγατρικής εταιρείας Stomana Industry στη Βουλγαρία, τα νέα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως οι ειδικοί χάλυβες και τα φύλλα χάλυβα πλάτους 2,5 μέτρων, καθώς και η διείσδυση στην αγορά πλατέων προϊόντων στις ΗΠΑ, συνέβαλαν στη μείωση των ζημιών κατά το 2014. Στην Ελλάδα, όμως, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τα δύο εργοστάσια σε Αλμυρό και Θεσσαλονίκη συσσώρευσαν σημαντικές ζημίες, κυρίως, λόγω της δραματικής κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στη χρήση 2014 στα 822,1 εκατ. ευρώ έναντι 807,7 εκατ. ευρώ το 2013, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,8%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 54,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 75,4 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων, (EBITDA) διαμορφώθηκαν, την 31/12/2014, στα 23 εκατ. ευρώ έναντι 11,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 101%. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν, στη χρήση 2014, σε ζημιές 49,7 εκατ. ευρώ (ζημιές 0,5165 ευρώ ανά μετοχή) έναντι ζημιών 73,7 εκατ. ευρώ (ή ζημίες 0,7663 ευρώ ανά μετοχή) το 2013.

«Για το 2015, ο σαφής εξαγωγικός προσανατολισμός της Σιδενόρ ευνοείται από την εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας EUR/USD και την αξιοποίηση των παραγωγικών επενδύσεων των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, η λειτουργία του νέου επαγωγικού φούρνου στη θυγατρική Sovel, η επερχόμενη ολοκλήρωση του νέου επαγωγικού φούρνου στη Θεσσαλονίκη, η εγκατάσταση του σταθμού επεξεργασίας χάλυβα εν κενώ (vacuum degasser) και της γραμμής επιφανειακής επεξεργασίας μπιγιέτας (billet conditioning) στη Stomana Industry στη Βουλγαρία, οι επενδύσεις στη Dojran Steel στην Π.Γ.Δ.Μ. για την παραγωγή μορφοσιδήρων, σε συνδυασμό με τον περαιτέρω εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου προϊόντων και την επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέες αγορές του εξωτερικού, προβλέπεται να συνεισφέρουν σημαντικά στη βελτίωση της κοστολογικής βάσης και στα οικονομικά αποτελέσματα της Σιδενόρ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της ετήσιας παρουσίασης της Σιδενόρ Εταιρεία Συμμετοχών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, αναλύθηκαν, επίσης, τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2014, οι σημαντικότερες εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι προοπτικές για τη χρήση 2015, καθώς και η ανακοινωθείσα συγχώνευση με τη Viohalco.