Συγκέντρωση Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Κριμαίας καταγγέλει το Κίεβο

Συγκέντρωση Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Κριμαίας καταγγέλει το Κίεβο

Πιθανή αποσταθεροποίηση φοβάται η Ουκρανία που κάνει λόγο για 4.000 Ρώσους στρατιώτες στα διοικητικά σύνορά της - Δημοσίευμα για απειλές Πούτιν προς Ποροσένκο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σχεδόν όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Κριμαίας, περίπου 4.000 στρατιώτες, συγκεντρώθηκαν στα διοικητικά σύνορα με την Ουκρανία, με όλο τον οπλισμό και τα πυρομαχικά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντρέι Λισένκο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις κινήσεις των Ρώσων στα «διοικητικά σύνορα» με την Ουκρανία.

«Αυτές οι μονάδες είναι οργανωμένες σε μικρές τακτικές ομάδες» κατά μήκος αυτών των διοικητικών συνόρων που εκτείνονται σε μήκος περίπου εκατό χιλιομέτρων, πρόσθεσε ο Λισένκο για τους Ρώσους ,οι οποίοι σταθμεύουν στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για μια αναδιάταξη της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας στην Κριμαία που δικαιολογείται «σε μεγάλο μέρος από τη διεύρυνση της στρατιωτικής περιφέρειας μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας». Ο υπουργός είχε κάνει επίσης λόγο για επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία και για αύξηση των ξένων δυνάμεων κοντά στα ρωσικά σύνορα, εννοώντας τις στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 15 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, που διεξάγονται από τη Δευτέρα στη δυτική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει τη ζωηρή «ανησυχία» του μετά τη δήλωση αυτή, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι επιχειρεί «να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή».

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία ενώ 20.000 άλλοι παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, αναφέρει σε δημοσίευμά της πως σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να καταλάβει την Πολωνία, τη Ρουμανία και τα κράτη της Βαλτικής.

«Αν το ήθελα, ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι», φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η εν λόγω συνομιλία.

Οι απειλές αυτές μεταφέρθηκαν από τον Ποροσένκο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια της επίσκεψης αυτού του τελευταίου στις 12 Σεπτεμβρίου στο Κίεβο, υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται μια αναφορά της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Μετά τις νέες πληροφορίες σήμερα από τη γερμανική εφημερίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται «να διεξάγει τη διπλωματία της μέσω των μέσων ενημέρωσης» ούτε «να σχολιάζει αποσπάσματα εμπιστευτικών συνομιλιών». «Αυτό που μετράει για την ΕΕ είναι να συνεισφέρει σε μια διαρκή ειρήνη, στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο είχε επανειλημμένα συνομιλίες με τον Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες για να διαπραγματευθούν την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και το ειρηνευτικό σχέδιό του για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με την Zeitung, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε επίσης τον Πέτρο Ποροσένκο να μην υπολογίζει υπερβολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε πολλά κράτη μέλη για να συγκεντρώσει μια «μειοψηφία αποκλεισμού» κατά των αποφάσεων που δεν είναι ευνοϊκές για τη Μόσχα.