Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη στην Τσεχία από την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη στην Τσεχία από την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο
epa08059258 Hospital staff hide behind police vehicles near the scene of a shooting at a hospital in Ostrava, Czech Republic, 10 December 2019. According to police, six people have been killed and three others injured in a shooting attack at a hospital in Ostrava. Authorities said that the suspected gunman, a forty-two-year-old man who was at large after a shooting attack at an Ostrava hospital, was found dead from a self-inflicted gunshot. The motive for the attack is not clear. EPA/LUKAS KABON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένας 42χρονος άνοιξε πυρ και σκότωσε έξι άτομα, πριν αυτοκτονήσει.

Ένας ένοπλος άνοιξε σήμερα πυρ μέσα σε αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου στην ανατολική πόλη Οστράβα της Τσεχίας σκοτώνοντας τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες σε μια επίθεση με άγνωστο μέχρι στιγμής κίνητρο – την οποία ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε “ανείπωτη τραγωδία”- και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο ένοπλος πυροβόλησε εξ επαφής τα θύματά του, που βρίσκονταν στην αίθουσα αναμονής της μονάδας τραυματολογίας του νοσοκομείου της Οστράβα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χλμ ανατολικά της Πράγας.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για μια “μεμονωμένη ενέργεια”.

“Ο ένοπλος πυροβολούσε από πολύ κοντινή απόφαση στοχεύοντας στο κεφάλι και στον λαιμό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Δημόσια Τηλεόραση.

Δύο άνθρωποι που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση και ο ένας από αυτούς υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακές αρχές.

Η επίθεση προκάλεσε ανθρωποκυνηγητό στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες αστυνομικοί. Μετά την επίθεση ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ από πάνω πετούσε ένα από τα δύο ελικόπτερα που συμμετείχαν στην καταδίωξη.

Ο δράστης τελικά κατέληξε μισή ώρα αργότερα καθώς η αστυνομία δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ ευρισκόμενος έξω από το νοσοκομείο.

Η αστυνομία ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του στην οποία εικονίζεται ένας άνδρας με πυκνά μαύρα μαλλιά που φοράει ένα μπουφάν κόκκινο με μαύρο και αθλητική φόρμα.

Νωρίτερα ωστόσο είχε αναρτήσει την φωτογραφία ενός άλλου, κοκκινομάλλη άνδρα, τον οποίο στη συνέχεια χαρακτήρισε “σημαντικό αυτόπτη μάρτυρα” και έπειτα διέγραψε τη φωτογραφία του.

Η αστυνομία είπε ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα στις 07:19 πμ τοπική ώρα και μέσα σε πέντε λεπτά έφτασαν επί τόπου αστυνομικοί.

Ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος Τόμας Κούζελ δήλωσε ότι ο δράστης ήταν σιωπηλός την ώρα που πυροβολούσε και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε συνεργούς.

Ο δράστης χρησιμοποίησε περίστροφο και οδηγούσε ένα ασημί αυτοκίνητο Renault Laguna, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πρόκειται για έναν 42χρονο. Ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός, επικαλούμενος τον διευθυντή της εταιρείας όπου εργαζόταν ο δράστης, μετέδωσε ότι ήταν ένας τεχνικός σε εργοτάξιο της περιοχής, ο οποίος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

“Είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. Δεν καταλαβαίνω καθόλου το κίνητρο αυτού του νέου ανθρώπου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπάμπις για την επίθεση, ενώ ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Οι ένοπλες επιθέσεις είναι σπάνιο φαινόμενο στην χώρα αυτή της ΕΕ των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων παρότι το ποσοστό της οπλοφορίας είναι αρκετά υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα λόγω της δημοφιλίας του κυνηγιού στη χώρα.

Το 2015 ένας πελάτης σε εστιατόριο της νοτιοανατολικής πόλης Ουχέρσκι Μπροντ πυροβόλησε και σκότωσε επτά άνδρες και μια γυναίκα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Τον περασμένο Μάρτιο ένας ασθενής σε νοσοκομείο της Πράγας πυροβόλησε δύο άλλους νοσηλευόμενους εκ των οποίων ο ένας κατέληξε. Είχε προηγηθεί καυγάς σε ένα από τα δωμάτια νοσηλείας.