Συγκλονιστικό τηλεοπτικό οδοιπορικό στην πρώτη γραμμή της Γάζας

Συγκλονιστικό τηλεοπτικό οδοιπορικό στην πρώτη γραμμή της Γάζας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης βρέθηκε στην εμπόλεμη ζώνη της Λωρίδας της Γάζας, καταγράφοντας τις πολεμικές εικόνες σε απόσταση αναπνοής.

Στο πεδίο των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενόψει των προετοιμασιών για χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, βρέθηκε ο Σωτήρης Δανέζης μεταφέροντας με την κάμερα του Κώστα Παπαδάτου το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

Στο συγκλονιστικό οδοιπορικό καταγράφονται οι εικόνες για τις προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού, που συνεχίζει να λαμβάνει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στον απόηχο της εισβολής της Χαμάς που έγινε το προηγούμενο Σάββατο.

Σημειώνεται πως πάνω από 1.300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Ακόμα, πάνω από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι οικογένειες 120 ομήρων έχουν ενημερωθεί ύστερα από την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον στρατό. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι πάνω από 150 Ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση.

Αγωνία για την προθεσμία στους κατοίκους της Γάζας

Την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο.

Νωρίτερα, τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας -απηχώντας τη «γραμμή» της Χαμάς- καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, υπογράμμισε πως η εντολή που έδωσε το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί «αναγκαστική μετακίνηση και έγκλημα».

Σε έκτακτο μήνυμα του προς τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γάιτ τόνισε πως «αυτό που διαπράττει το Ισραήλ δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση σχεδιασμένη ή μελετημένη για την εκρίζωση των ομάδων που ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον του, αλλά μια φρικτή πράξη εκδίκησης για να τιμωρήσει τους ανυπεράσπιστους αμάχους στη Γάζα».

Το δίλλημα της Αιγύπτου

Εν μέσω της κρίσης, η Αίγυπτος, η μοναδική χώρα εκτός του Ισραήλ που διαθέτει πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: να ανοίξει τα σύνορά της για τους Παλαιστίνιους, διακινδυνεύοντας το ενδεχόμενο το Ισραήλ να μην τους επιτρέψει ποτέ να επιστρέψουν στη Γάζα, ή να τους αφήσει κάτω από τις ισραηλινές βόμβες;

Το να καλέσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη γη τους, θα έσπαγε για την Αίγυπτο ένα ακόμη μεγαλύτερο ταμπού από την αναγνώριση το 1979 του Ισραήλ.

Αν οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας, από τους οποίους το Ισραήλ ζήτησε να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα, εγκαταλείψουν την περιοχή, θα πρόκειται για μεγαλύτερο όγκο προσφύγων από αυτόν του 1948, όταν εγκατέλειψαν τις εστίες τους περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι.

Χθες Πέμπτη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι τόνισε ότι οι κάτοικοι της Γάζας «πρέπει να παραμείνουν στη γη τους».

Το παλαιστινιακό ζήτημα «αφορά όλους τους Άραβες και είναι σημαντικό ο λαός που το ενσαρκώνει να παραμείνει απτόητος», πρόσθεσε ο Σίσι, ο οποίος από την έναρξη του πολέμου δηλώνει ότι ανησυχεί «περισσότερο από όλα για την εθνική ασφάλεια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην Αίγυπτο ενδέχεται να εισέλθουν μαζί με τους πρόσφυγες και μαχητές της Χαμάς.

Για το αιγυπτιακό καθεστώς παραμένει πολύ ζωντανή η μνήμη του Ιανουαρίου του 2008 όταν ξεκίνησε ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας. Τότε χιλιάδες κάτοικοι του θύλακα πέρασαν στη χώρα, με μαχητές της Χαμάς να ανοίγουν με εκσκαφείς τρύπες στον μεθοριακό τοίχο κάθε φορά που οι αιγυπτιακές αρχές προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ