JP Morgan: Το πιο επικίνδυνο παγκόσμιο σκηνικό των τελευταίων δεκαετιών λόγω Ουκρανίας και Ισραήλ

JP Morgan: Το πιο επικίνδυνο παγκόσμιο σκηνικό των τελευταίων δεκαετιών λόγω Ουκρανίας και Ισραήλ
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίνδυνος από νέες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Σημαντική αύξηση στα κέρδη της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας.

Την ανησυχία του για το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό εξέφρασε ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, την Παρασκευή υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν διεθνώς από τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στην ενημέρωση των επενδυτών της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της JP Morgan για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο του 2023, ο Ντίμον ανέφερε -σχολιάζοντας τους πολέμους μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας και Ισραήλ – Χαμάς πως- «αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες».

Προς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Fed

Κάνοντας εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επί της νομισματικής της πολιτικής, ο Ντίμον δήλωσε πως «δεν ξέρουμε ακόμα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, που μειώνει τη ρευστότητα» στο τραπεζικό σύστημα.

Ο ίδιος είπε πως η «σφιχτή» αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και το υψηλό δημόσιο χρέος αυξάνουν τους κινδύνους ώστε ο πληθωρισμός να παραμένει ενισχυμένος και τα επιτόκια να καταγράψουν περαιτέρω άνοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντίμον είπε ότι υπάρχει κίνδυνος για νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed από τα σημερινά τους επίπεδα.

Τα υψηλά επιτόκια «τάισαν» την τράπεζα

Η JP Morgan ανακοίνωσε πως για το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της ανήλθαν σε 13,15 δισ. δολάρια ή 4,33 δολάρια ανά μετοχή έναντι 9,74 δισ. δολαρίων ή 3,12 δολαρίων ανά μετοχή στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed έχουν ενισχύσει τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) των τραπεζών, ή τη διαφορά μεταξύ των κερδών από τα δάνεια και των καταθέσεων που καταβάλλουν.

Τα NII έφτασαν τα 22,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 30%, σύμφωνα με την τράπεζα. Α

Ακόμα, τα κέρδη της JPMorgan πήραν επίσης ώθηση από την εξαγορά της First Republic Bank τον Μάιο, η οποία πρόσθεσε στον ισολογισμό της περίπου 173 δισ. δολάρια σε δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: