Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2015 στον ιδιωτικό τομέα

Ingram Publishing

Πρόβλεψη για μεσοσταθμική αύξηση 2,1% στις αμοιβές των εργαζομένων την επόμενη χρονιά κάνει η έρευνα της Aon Hewitt.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για το 2014 αλλά και για το 2015, προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας μισθολογικών αυξήσεων της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Aon Hewitt στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 ελληνικές επιχειρήσεις, από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Αναλυτικότερα, η έρευνα έδειξε ότι παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να παραμένουν διστακτικές στην αύξηση των παγίων εξόδων τους και στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικές μορφές αμοιβών και παροχών, καταγράφεται μια πραγματική μέση μισθολογική αύξηση 1,9% για το 2014 σε σχέση με το 1,2% του 2013.

Σε ό,τι αφορά στο 2015, προβλέπεται μεσοσταθμική αύξηση 2,1%, χωρίς ιδιαίτερη διακύμανση ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα θέσεων ευθύνης των εργαζομένων, ενώ αξίζει να σημειωθεί η «πρωτοκαθεδρία» των εταιρειών υπηρεσιών οι οποίες αύξησαν τους μισθούς 2,2% ενώ ο κλάδος της βιομηχανίας ακολούθησε με αυξήσεις 2,1%, αλλά με προοπτική περαιτέρω ανόδου το 2015.

Σημαντικό κομμάτι των συμμετεχόντων, ανέφερε πώς η λήψη προληπτικών μέτρων από τις επιχειρήσεις για άμβλυνση του κινδύνου που ενδεχόμενα εγκυμονεί η ασάφεια της αγοράς, δεν φαίνεται να αφορά τόσο πολύ στη μισθολογική πολιτική τους, τη στιγμή που το 82% των εταιρειών δεν προσβλέπει σε μειώσεις μισθών το 2015.

Η αισιοδοξία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως νέες προσλήψεις έχει πραγματοποιήσει ήδη το 81%, με το 63% να αναφέρει πως οι αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων θα ξεπερνούν το 2015 τα όρια του κατώτατου μισθού.

«Το μέλλον φαίνεται ευοίωνο, καθώς με μικρά βήματα οι ιδιωτικές εταιρείες προσπερνούν μια δύσκολη συγκυρία, με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι να προσδοκούν ένα καλύτερο μισθολογικό περιβάλλον», τονίζει σε δηλώσεις του ο Σύμβουλος σε θέματα Αμοιβών και Παροχών της Aon Hewitt κ. Νικόλαος Μπαλούτσος.

Τέλος σημειώνεται ότι παρά τις ασάφειες του φορολογικού συστήματος σχετικά με τις μισθολογικές αμοιβές και παροχές προς τα στελέχη των επιχειρήσεων, η έρευνα καταδεικνύει πως οι εταιρείες επιθυμούν να συμβαδίσουν με τις διεθνείς τάσεις και να ακολουθήσουν τη στρατηγική των εναλλακτικών και ευέλικτων μορφών αμοιβών και παροχών.