Σύγκρουση στη Βουλή για την επίσκεψη Τσίπρα στη Σμύρνη

Σύγκρουση στη Βουλή για την επίσκεψη Τσίπρα στη Σμύρνη
ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΧ. ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης – Τι απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι.

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή με επίκεντρο την συνάντηση στη Σμύρνη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που έγινε στο πλαίσιο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στη Σμύρνη.

Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν ότι υπήρξαν θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Αμανατίδης, έκανε λόγο για ένδεια επιχειρημάτων.

«Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη έγινε και στο παρελθόν. Είναι το τέταρτο κατά σειρά που γίνεται και έφερε απτά αποτελέσματα. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την επανεισδοχή των προσφύγων, η σύνδεση Ηγουμενίτσας-Κωνσταντινούπολης, τα αντιπλημμυρικά έργα, η δεύτερη γέφυρα στον Έβρο δεν είναι προς την θετική κατεύθυνση; Σε όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια», αντέτεινε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αμανατίδης.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολιάζοντας την αναγόρευση του πρωθυπουργού σε επίτιμο διδάκτορα οικονομικού πανεπιστημίου της Σμύρνης, είπε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να υπάρξει ειδική διατριβή στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για το πώς ο πρωθυπουργός λέει τόσα πολλά ψέματα και πώς οι πολίτες τον ψηφίζουν».

«Υπάρχουν αρκετά διδακτορικά για τα ψέματα και τις αλήθειες στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς σχολίασε ότι «οι γείτονες έχουν πολλά να μάθουν για το πώς κλείνουν οι τράπεζες και πως 60.000 επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία».

Μητσοτάκης στο twitter: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα γινόταν ποτέ επίτιμος διδάκτωρ στην Ελλάδα
Δεν άφησε ασχολίαστη ο αρχηγός της ΝΔ την αναγόρευση του Αλέξη Τσίπρα – από ιδιωτικό πανεπιστήμιο – σε επίτιμο διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας, κατά την χθεσινή επίσκεψή του στη Σμύρνη. Το γεγονός σχολιάστηκε πολύ και ποικιλοτρόπως εντός Βουλής αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε με μία ανάρτησή του στο twitter να επισημάνει ότι:

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα γινόταν ποτέ επίτιμος διδάκτωρ στην Ελλάδα». Την απάντηση στο «Γιατί;» δίνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ:

«Διότι ο ίδιος δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!» Το «İzmir Ekonomi Üniversitesi», που αναγόρευσε σε διδάκτορα τον πρωθυπουργό, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης.

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

«Οι συναντήσεις, έγιναν σε θετικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε θετική ατζέντα, ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «από την πλευρά του Πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli».

«Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στην ‘Αγκυρα», σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Ως προς το πεδίο της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνεται ότι προωθήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η υπερταχεία Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης. (Σιδηροδρομική Εγνατία). Επίσης ότι αποφασίστηκε να ξαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την ‘Αγκυρα.

Σε ότι αφορά το Προσφυγικό, η κυβέρνηση αναφέρει ότι «υπήρξε επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας». και έτσι καθιερώνεται η ταχεία και άμεση επανεισοδοχή των μεταναστών που δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, σε τουρκικό έδαφος, γεγονός σημαντικό για την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.