Σήμα αναβάθμισης από τη Moody’s για την Ελλάδα – Ο κρίσιμος ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Σήμα αναβάθμισης από τη Moody’s για την Ελλάδα – Ο κρίσιμος ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ειδική μνεία από τον οίκο αξιολόγησης στις οικονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιήσει Ελλάδα, Κύπρος και Πορτογαλία.

Ανοδικές πιέσεις στο rating της Ελλάδας και θετικές προοπτικές που σχετίζονται με τις οικονομικές, δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις «βλέπει» ο οίκος Moody’s για την Ελλάδα. Στην ίδια κατηγορία τοποθετεί επίσης Πορτογαλία και Κύπρο.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο σε πρόσφατη έκθεσή της για διατηρήσιμες και σημαντικές ανοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (Ba3 positive), της Κύπρου (Ba1 positive) και της Πορτογαλίας (Baa2 positive), με ειδική μνεία στις οικονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιήσει και συνεχίζουν να υλοποιούν οι τρεις χώρες της περιφέρειας.

«Οι σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, μαζί με τις νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του NextGeneration EU (NGEU), θα εδραιώσουν την ισχυρή πρόοδο που έχουν σημειώνει και οι τρεις χώρες σε όρους οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης την τελευταία δεκαετία», αναφέρει στην έκθεση του ο οίκος.

Η πρόοδος αυτή αντανακλά επίσης την ενίσχυση των χωρών αυτών σε επίπεδο θεσμών και διακυβέρνησης, ενώ συμβάλει στο περιοριστεί η ευαισθησία της ευρύτερης οικονομίας απέναντι στους κινδύνους από τον τραπεζικό κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει ότι τα κονδύλια στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα του NGEU, φτάνουν τα €30,5 δισ. για την Ελλάδα (16,8% του ΑΕΠ του 2021), τα €1,2 δισ. για την Κύπρο (5,0% του ΑΕΠ) και τα €16,6 δισ. για την Πορτογαλία (7,7% του ΑΕΠ).

«Τα ευμεγέθη ποσά και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη μέχρι το 2026, ενώ οφέλη θα υπάρξουν και από την αύξηση της κεφαλαιακής έντασης και των συντελεστών παραγωγής», εκτιμά ο οίκος.

Μάλιστα σημειώνει ότι η μεγαλύτερη ώθηση τόσο στο ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ όσο και στο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μετά σε Πορτογαλία και Κύπρο.

Η Moody’s επισημαίνει εξάλλου ότι με βάση προηγούμενη έρευνα που έχει πραγματοποιήσει και χρησιμοποιώντας συντηρητικές υποθέσεις, εκτιμά πως τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσουν τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας μέχρι το 2026 κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα (π.μ.), ενώ η ώθηση στο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης μπ[ορεί να φτάσει 0,4 π.μ. ετησίως μέχρι το 2030.

Η Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό η Πορτογαλία έχουν προχωρήσει σημαντικά τις αιτήσεις τους στο πλαίσιο του Προγράμματος, συμπληρώνει ο οίκος.

Ειδική αναφορά γίνεται στο ζήτημα του χρέους. Eιδικά για την Ελλάδα, οι μετρήσεις της προσιτότητας του χρέους υποστηρίζονται από το σημαντικό μερίδιο της χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους από τους εταίρους της ευρωζώνης. Ωστόσο, η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχει προπληρώσει τους επίσημους πιστωτές σε αρκετές περιπτώσεις, γεγονός που έχει συμβάλει στη βελτίωση του προφίλ του χρέους της και σηματοδοτεί τη δημοσιονομική της ικανότητα.

Ειδικά για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τις ομοειδείς χώρες με αξιολόγηση Ba- και Baa, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία θα καταγράψουν μακράν τις μεγαλύτερες σωρευτικές μειώσεις των αντίστοιχων λόγων χρέους προς ΑΕΠ από την αιχμή της πανδημίας. Για την Ελλάδα, προβλέπεται ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί κατά 52 μονάδες βάσης στο 154% του ΑΕΠ έως το 2024, από 206% το 2020.

Διαβάστε ακόμη:

“Πρόβα” ΔΕΘ στο Υπουργικό – Τα νέα νομοσχέδια, οι αλλαγές στη δικαιοσύνη και οι νέες ταύτοτητες

Το μέλλον του Χρηματιστηρίου