Σημάδι εκτόνωσης της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα: Η Maersk ετοιμάζει τη επιστροφή της

Σημάδι εκτόνωσης της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα: Η Maersk ετοιμάζει τη επιστροφή της
Photo: AFP
Περισσότερα από 50 πλοία της Maersk πρόκειται να περάσουν από το Σουέζ τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ένα σημάδι αποκλιμάκωσης της εμπορικής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η δανέζικη Maersk θα δρομολογεί στο εξής σχεδόν όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ταξιδεύουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ενώ θα εκτρέπει μόνο μερικά από αυτά γύρω από την Αφρική, όπως έδειξε την Πέμπτη η ανάλυση του προγράμματος του ομίλου από το Reuters.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών των εμπορευματοκιβωτίων Maersk και Hapag-Lloyd, σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας και τη διώρυγα του Σουέζ νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η μαχητική ομάδα Χούθι της Υεμένης άρχισε να βάζει στο στόχαστρο πλοία, διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Αντ’ αυτού, δρομολόγησαν εκ νέου τα πλοία γύρω από την Αφρική μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας για να αποφύγουν τις επιθέσεις, χρεώνοντας τους πελάτες με επιπλέον χρεώσεις και προσθέτοντας ημέρες ή εβδομάδες στο χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη και στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής.

Η Maersk στις 24 Δεκεμβρίου γνωστοποίησε πως ετοιμάζει την επιστροφή της στην Ερυθρά Θάλασσα, επικαλούμενη την ανάπτυξη στρατιωτικής επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία των πλοίων και την Τετάρτη δημοσίευσε χρονοδιαγράμματα που έδειχναν ότι τα πλοία κατευθύνονταν προς το Σουέζ τις επόμενες εβδομάδες.

Μια λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι ενώ η Maersk είχε εκτρέψει 26 δικά της πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας τις τελευταίες 10 περίπου ημέρες, μόνο πέντε ακόμη είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν το ίδιο ταξίδι. Αντίθετα, περισσότερα από 50 πλοία της Maersk πρόκειται να περάσουν από το Σουέζ τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, η Maersk σημείωσε πως ο εταίρος της συμμαχίας Mediterranean Shipping Company (MSC) συνέχισε να εκτρέπει προς το παρόν όλα τα πλοία της MSC μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία ή το σημείο αναχώρησης και την κατεύθυνση προς την οποία έπλεαν.

Η MSC δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού. Η Hapag Lloyd γνωστοποίηεσ την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να θεωρεί την κατάσταση πολύ επικίνδυνη για να περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να επανεξετάσει την κατάσταση την Παρασκευή.

Η διώρυγα του Σουέζ χρησιμοποιείται περίπου από το ένα τρίτο του παγκόσμιου φορτίου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και η ανακατεύθυνση των πλοίων γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής αναμένεται να κοστίσει έως και 1 εκατομμύριο δολάρια επιπλέον σε καύσιμα για κάθε ταξίδι μετ’ επιστροφής μεταξύ Ασίας και Βόρειας Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com