«Σημάδι» βαθιάς κρίσης η ισχυρή πτώση στη ζήτηση των εμπορευμάτων

«Σημάδι» βαθιάς κρίσης η ισχυρή πτώση στη ζήτηση των εμπορευμάτων
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange June 15, 2022 in New York as the US Federal Reserve announces a hike in interest rates. - he Federal Reserve announced the most aggressive interest rate increase in nearly 30 years, raising the benchmark borrowing rate by 0.75 percentage points on June 15 as it battles against surging inflation. The Fed's policy-setting Federal Open Market Committee reaffirmed that it remains "strongly committed to returning inflation to its 2 percent objective" and expects to continue to raise the key rate. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP
Η παγκόσμια υποχώρηση των εμπορευμάτων τροφοδοτεί τους φόβους για ένα ζοφερό οικονομικό μέλλον

Τον φόβο για την έλευση ενός ζοφερού οικονομικού μέλλοντος έχει τροφοδοτήσει η παγκόσμια καταστροφή που λαμβάνει χώρα στην αγορά των commodities.

Ειδικότερα, οι τιμές των εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και το σιδηρομετάλλευμα έχουν υποχωρήσει φέτος, ανακλώντας τη συνεχιζόμενη οικονομική καταστροφή που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο και τους πιθανούς κινδύνους ύφεσης, ανέφεραν στο CNBC παρατηρητές της αγοράς.

Τα παγκόσμια εμπορεύματα έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 25% τους τελευταίους 12 μήνες, όπως αντικατοπτρίζεται από τον δείκτη S&P GSCI Commodities — ένα σημείο αναφοράς που μετρά την ευρύτερη απόδοση των αγορών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (μέχρι τις 30 Ιουνίου), από τα διάφορα καλάθια, τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν υποχωρήσει 3,79%, ενώ τα ενεργειακά προϊόντα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν διολισθήσει 23%. Αντίθετα, τα γεωργικά προϊόντα όπως τα σιτηρά, το σιτάρι και η ζάχαρη έχουν κερδίσει περίπου 11%. Αλλά η συνολική διολίσθηση του δείκτη είναι πιθανό να υποδηλώνει μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και μια ύφεση, λένε οι αναλυτές, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας μετά την Covid-19 χάνει τη δυναμική της.

«Το σιδηρομετάλλευμα και ο χαλκός είναι βαρόμετρα των πολύ κυκλικών τμημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και της μεταποίησης, που βρίσκονται σε ύφεση σε πολλά μέρη», δήλωσε ο Senior Commodity Analyst της Kpler, Reid I’Anson. «Πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε ευρύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά στη Δύση» πρόσθεσε ο I’Anson, που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα δουν συρρίκνωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμά της σε τρεις έως έξι μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αποτυχία της κινεζικής οικονομίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι αγορές εμπορευμάτων αγωνίζονται να βρουν μια βάση», συνέχισε ο I’Anson. Η Κίνα έχει δημοσιεύσει μια σειρά οικονομικών δεδομένων που ήταν πιο αδύναμα από τις προσδοκίες της αγοράς. 

Οι αναλυτές της Bank of America επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη της Κίνας ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο. «Ειδικά για τα ακίνητα, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας βασικών υλικών και πετρελαίου και αερίου Ασίας-Ειρηνικού της τράπεζας, Matty Zhao. Η πτώση στην αγορά ακινήτων συχνά συνδέεται με πτώση της ζήτησης για δομικά υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο χαλκός και το νικέλιο.

Σύμφωνα με τις τράπεζες της Wall Street, η ύφεση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας προβλέπεται να διαρκέσει για χρόνια. Και η κινεζική κυβέρνηση δεν φαίνεται να επιδιώκει μέτρα στήριξης. Ακόμα κι αν το κάνει, «θα πρέπει το δημοσιονομικό πακέτο να είναι αρκετά μεγάλο για να εντυπωσιάσει τις αγορές».

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και τι σημαίνει αυτό

Παρότι οι τιμές των μαλακών εμπορευμάτων αυξάνονται, η Ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα τυγχάνουν διαπραγμάτευση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πτώση των εμπορευμάτων είναι το σιδηρομετάλλευμα και το πετρέλαιο, συμφωνούν οι αναλυτές.

 Η Kpler έκανε επίσης λόγο για τις χαμηλές προοπτικές του χαλκού, ο οποίος λειτουργεί ως ανταποδοτικός οικονομικός έλεγχος παλμών λόγω των διαφόρων χρήσεών του, όπως ηλεκτρικός εξοπλισμός και βιομηχανικά μηχανήματα. 

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να υποχωρεί κατά 34,76% σε ετήσια βάση, παρά τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Από την άλλη, η ασθενής κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω του ζεστού χειμώνα, οδήγησε στην εκτίναξη της αποθήκευσης φυσικού αερίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών στην ΕΕ και οδήγησε τις τιμές προς τα κάτω, δήλωσε ο Zhao. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα, έχει αυξήσει την παραγωγή άνθρακα αντ’ αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούτου λεχθέντος, σε περίπτωση ακραίου κρύου καιρού, οι τιμές της ενέργειας ενδέχεται να ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προβλέπει ο Zhao.

Σύμφωνα με την BofA, ο μέσος όρος των τιμών του χάλυβα και του σιδηρομεταλλεύματος μειώθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση λόγω της υποτονικής ζήτησης για κατασκευές. Η ασθενής κατασκευαστική ζήτηση αντικατοπτρίζεται και σε άλλα οικοδομικά υλικά όπως το σκυρόδεμα, του οποίου τα επίπεδα αποθεμάτων έχουν φτάσει το 75%. 

Δείκτες ύφεσης

Το σιδηρομετάλλευμα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή χάλυβα, είναι ένα σημαντικό υλικό σε κατασκευαστικά και μηχανολογικά έργα. «Εμπορεύματα όπως τα βιομηχανικά μέταλλα τείνουν να κινούνται χαμηλότερα και βοηθούν να σηματοδοτηθεί πότε μπορεί να συμβεί μια ύφεση», δήλωσε ο διευθυντής Commodities and Real Assets της S&P Dow Jones Indices, Jim Wiederhold. Πρόσθεσε ότι το πετρέλαιο τείνει να «πέφτει δραστικά».

«Γενικά, πολλά βασικά εμπορεύματα σημείωσαν πτώση τους τελευταίους μήνες καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές μείωσαν τη ζήτηση ενόψει μιας πιθανής οικονομικής ύφεσης», είπε. Τα εμπορεύματα τείνουν επίσης να κινούνται παράλληλα με τις αλλαγές στον πληθωρισμό, συνέχισε ο Wiederhold. Και αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, οι αγορές εμπορευμάτων θα μπορούσαν να δουν μεγαλύτερη πτώση βραχυπρόθεσμα, είπε.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί από 8,7% το 2022 σε 7% το 2023. «Δεδομένου ότι τα εμπορεύματα είναι ένας πρόδρομος δείκτης, θα έλεγα ότι οι τιμές πιθανότατα θα δυσκολευτούν να βρουν μεγάλη καταναλωτική βάση μέχρι το επόμενο έτος», δήλωσε ο I’Anson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: CNBC