Σημάδια που δείχνουν ότι εργάζεστε σε ένα «μισο-βυθισμένο» καράβι

Σημάδια που δείχνουν ότι εργάζεστε σε ένα «μισο-βυθισμένο» καράβι

Μήπως ήρθε η ώρα της αποχώρησης;

Πριν δυο χρόνια, η πολλά υποσχόμενη εταιρεία εξέτασης αίματος, Theranos, είχε αξία περίπου εννέα δισ. δολαρίων. Σήμερα η εταιρεία κλείνει εργαστήρια και κέντρα ευεξίας, ενώ ανακοίνωσε την περικοπή του 40% του προσωπικού της.

Παρά την πτώση αυτή, οι εργαζόμενοι παρέμειναν πιστοί στην επιχείρηση, ωστόσο οι 340 από αυτούς «είδαν» σύντομα την πόρτα της εξόδου. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το πόσο χρόνο χρειάζεται να δώσετε σε έναν πολιορκημένο εργοδότη, ώστε να καταλάβετε τα πρώτα σημάδια της «κατάρρευσης». Με απλά λόγια, εάν υποψιάζεστε ότι ο Αρμαγεδών βρίσκεται καθ’οδόν προς το γραφείο σας, παρακάτω δείτε τις ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε:

Οι υπάλληλοι αρχίζουν να εξαφανίζονται

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όταν μια εταιρεία έχει προβλήματα αρχίζει να συρρικνώνεται. Και συνήθως πρώτοι αποχωρούν, όσοι εργάζονται σε μία χαμηλή θέση.

Τα στελέχη παραιτούνται

Όταν βλέπετε τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας να αποχωρούν οικειωθελώς, μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Η εργασία επιβραδύνεται

Εάν χαζεύετε με τις ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κανείς δεν λέει κουβέντα, επειδή ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πολλή δουλειά στο γραφείο, τότε η εταιρεία οδεύει προς την καταστροφή. Ομοίως κι εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι για νέα projects, τότε να περιμένετε μεγάλες περικοπές.

Άδεια γραφεία

Μια σειρά από πολλά άδεια γραφεία, είναι σημάδι ότι η υγεία της εταιρείας επιδεινώνεται. Οι αλλαγές στο προσωπικό μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους: Οι κανονικές θέσεις μπορεί να αντικατασταθούν με θέσεις σύμβασης, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο η εταιρεία να περάσει σε πάγωμα προσλήψεων.

Κακή κριτική από τον Τύπο

Δεν υπάρχει εταιρεία που να λαβάνει μόνο θετικά σχόλια από τον Τύπο, όμως, εάν μία επιχείρηση δέχεται επίθεση συνεχώς από τα μέσα ενημέρωσης, τότε αυτό μπορεί να είναι προάγγελος κακών πραγμάτων.

Εάν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, τότε εργάζεστε σε ένα μισο-βυθμισμένο καράβι. Τί πρέπει να κάνετε:

Προφανώς και θα πρέπει να αποχωρήσετε, αλλά προτού φύγετε φτιάξτε μία λίστα με αυτά που έχετε προσφέρει σε αυτήν την εταιρεία, καθώς και τα προσόντα που έχετε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της εργασίας σας, προκειμένου να γνωρίζετε πώς να «πουλήσετε» τον εαυτό σας στους μελλοντικούς υποψήφιους εργοδότες σας.