Σημαντικά βήματα για την βελτίωση σχέσεων Άγκυρας- Βερολίνου. Τί συμφωνήθηκε

Σημαντικά βήματα για την βελτίωση σχέσεων Άγκυρας- Βερολίνου. Τί συμφωνήθηκε

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στις σχέσεις μας, συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του Γκάμπριελ, το Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώσουν τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, οι οποίες έχουν υποστεί πλήγμα εξαιτίας διαφόρων διαφωνιών.

Ο Τσαβούσογλου άφησε χθες να εννοηθεί ότι θέλει να χτίσει γέφυρες με τη Γερμανία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας και σημαντικό σύμμαχο της χώρας του στο ΝΑΤΟ, μετά τις διαφωνίες που είχαν οι δύο χώρες όπως η μεγάλης κλίμακα επιχείρηση καταστολής εις βάρος φερόμενων υποστηρικτών του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και η σύλληψη του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συμφώνησε με τον γερμανό ομόλογό του ότι “οι δυσκολίες και οι διαφωνίες” με τη Γερμανία θα πρέπει να επιλυθούν μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία.

«Αν η Γερμανία κάνει ένα βήμα προς την πλευρά μας, εμείς θα κάνουμε δύο. Δεν πρόκειται για αδυναμία, το κάνουμε με τη καρδιά μας. Αν όμως η Γερμανία απειλήσει την Τουρκία, η Τουρκία θα αντεπιτεθεί», δήλωσε στο dpa.

Γιατί όμως η Άγκυρα επιδιώκει μια βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ και την Γερμανία; Ο πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ θεωρεί ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί: «Η Τουρκία χρειάζεται Γερμανούς τουρίστες και γερμανικές επενδύσεις», δήλωσε στην Deutsche Welle. Τα στατιστικά στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι το 2017 η τουρκική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη μεγαλύτερη από 11%. Ίσως όμως τελικά ο ίδιος ο Ερντογάν να δίνει την απάντηση: «Θα πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των εχθρών μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας», έχει δηλώσει. Την τελευταία περίοδο, η Αγκυρα έχει ανοιχτά μέτωπα με τις ΗΠΑ, αρκετές αραβικές χώρες και πιο πρόσφατα με το Ισραήλ.