Σημαντικές αποκλίσεις κυβέρνησης – τρόικας για τα κόκκινα δάνεια

Σημαντικές αποκλίσεις κυβέρνησης – τρόικας για τα κόκκινα δάνεια
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ - ΕΞΟΔΟΣ

Τα σημεία τριβής στη διαπραγμάτευση και το τελευταίο σπριντ για τα δύο δισ. ευρώ.

Να καλύψουν το χαμένο έδαφος μέσα σε λίγες ημέρες επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα, με την ολιγοήμερη διαπραγμάτευση της Αθήνας. Το κουαρτέτο έχει καταφθάσει με άγριες διαθέσεις και ασκεί ασφυκτικές πιέσεις, ώστε να τρέξουν τα υπόλοιπα 33 προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι τώρα να προλάβουν την επόμενη εβδομάδα και να μη μπει ο Νοέμβριος χωρίς εκταμίευση, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφιχτό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποχωρήσουν την Παρασκευή και έως τότε θα πρέπει να έχουν κλείσει και τη συζήτηση για τη 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου.

Σε αυτή θα περιλαμβάνονται θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ήδη προκαλούν τριβές μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, αφού οι μεν πιέζουν για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με αντικειμενική από τα 60.000 ευρώ (το οποίο στη συνέχεια ανέβηκε στις 120.000 ευρώ) και εισόδημα πείνας 12.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία περιουσίας και εισόδημα 35.000 ευρώ ετησίως (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η διελκυστίνδα συνεχίζεται με πηγές των δανειστών να κάνουν λόγο για συζητήσεις επί της διαδικασίας, που καθυστερούν την επί της ουσίας συζήτηση, ενώ ζήτησαν με επιτακτικό τόνο να προσέρχονται προετοιμασμένοι οι υπουργοί, ώστε να μη χάνεται άσκοπα χρόνος. Η επισήμανση δεν είναι τυχαία, καθώς θέλουν να αποφύγουν νέα σπατάλη χρόνου και εξάντληση όλων των περιθωρίων, που θα δημιουργούσε νέο σκηνικό αδιεξόδου.

Παρόλα αυτά, τα ισοδύναμα, που είναι και το βασικότερο αγκάθι τόσο στην πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα (ΦΠΑ σε ιδιωτική εκπαίδευση) όσο και στη δεύτερη (ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, φορολόγηση αγροτών, φορολόγηση ενοικίων, συντάξεις) δεν έχουν βρεθεί και η εκτίμηση των δανειστών είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αξιόπιστες προτάσεις, που να αποφέρουν σοβαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα (πλην του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση) θα εφαρμοστούν τελικά, αφού δεν πρόκειται να βρεθούν μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ που θα τα αντικαταστήσουν.

Όσο διαρκεί όμως η συζήτηση και περνάει ο χρόνος, εξαντλείται και το χρονικό περιθώριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να κλείσει μέχρι τέλος του 2015, ώστε να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία που προβλέπει ακόμα και «κούρεμα» μεγάλων καταθέσεων…αν χρειαστεί.