Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα «βλέπει» ο Πρεμ Γουάτσα

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα «βλέπει» ο Πρεμ Γουάτσα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) υποδέχεται τον Prem Watsa (Δ), Chairman και CEO της FAIRFAX Financial Holdings, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Fairfax είναι ένας από τους σημαντικούς επενδυτές της Ελληνικής Οικονομίας και αποτελεί το βασικό μέτοχο της Eurobank και της Grivalia, καθώς και άλλων ελληνικών εταιρειών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο επικεφαλής της Fairfax και μέτοχος σε ελληνικούς ομίλους εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με τον Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» στη χώρα. Ο κ. Γουάτσα επιβεβαίωσε τη στήριξή του στις προοπτικές της χώρας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ωστόσο τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε μια περίοδο κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.

Ειδικότερα, ο κ. Γουάτσα δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας.

Η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στη Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην Grivalia, την Praktiker και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, μπαίνοντας έτσι σε έναν κλάδο όπου έχουμε μεγάλη εμπειρία και βλέπουμε σπουδαία προοπτική».

Υπενθυμίζεται ότι η Fairfax διαθέτει συμμετοχή στην Eurobank (17% μετά την ανακεφαλαιοποίηση), στην Grivalia, στην Praktiker Ελλάδας και στον Όμιλο Μυτιληναίου. Πρόσφατα επένδυσε και στον ασφαλιστικό όμιλο Eurolife, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Eurobank και της Fairfax, με βάση την οποία το 80% των μετοχών της Eurolife ERB Insurance Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών θα μεταβιβαστεί από τη Eurobank στο νέο μέτοχο, με την Eurobank να διατηρεί το 20%.

Ποιους επενδυτές είδε ο πρωθυπουργός
Παρόντες στην συνάντηση ήταν επίσης οι John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’s Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank).

Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και την σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, αναφέρει για τη συνάντηση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.