Σημαντική αύξηση για τα κέρδη της Πλαίσιο

Σημαντική αύξηση για τα κέρδη της Πλαίσιο

Αύξηση της τάξεως του 15% εμφάνισαν τα κέρδη της εταιρείας.

Βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών παρουσίασε ο όμιλος Πλαίσιο Computers το 2014, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 297,548 εκατ. ευρώ έναντι 282,739 εκατ. ευρώ το 2013 αυξημένες κατά 5,2%.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 22,270 εκατ. ευρώ έναντι 19,448 εκατ. ευρώ το 2013 αυξημένα κατά 14,5%.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 16,149 εκατ. ευερώ, αυξημένα κατά 12,9% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,73 ευρω.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ενισχυμένη κατά 9,9%, ανήλθε στα 25,806 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη περαιτέρω βελτίωση του σχετικού περιθωρίου κατά 36 μονάδες βάσης στο 8,7%.

Ο όμιλος εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές κατά 2,3 εκατ. ευρώ, παρά τη σημαντική αύξηση των καταβληθέντων φόρων και τη συνεχιζόμενη αποπληρωμή υποχρεώσεων προς προμηθευτές, υποχώρηση του συνολικού δανεισμού κατά 4,3 εκατ. ευρώ σε κάτω των 10 εκατ. ευρώ και παράλληλα διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε επίπεδα πλέον των 45 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πέτυχε εντυπωσιακή συρρίκνωση κατά 25% του δείκτη δανειακής μόχλευσης (Ξένα / Ίδια Κεφάλαια) στο 0,60 από 0,80 στο τέλος του 2013.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε τα εξής: «Για μια ακόμα χρονιά το ΠΛΑΙΣΙΟ πέτυχε ουσιαστική μεγέθυνση στα βασικά οικονομικά του μεγέθη. Η κερδοφορία πριν τη φορολογία ξεπέρασε τα 22 εκατ. ευρώ περίπου 15% υψηλότερη έναντι του 2013. Βελτίωση σημειώθηκε σε όλες τις κατηγορίες περιθωρίων απόδοσης, παρά την αυξημένη (αλλά στρατηγικά στοχευμένη) διαφημιστική δαπάνη που ναι μεν επιβάρυνε τα έξοδα, επέφερε όμως σημαντική αύξηση των πωλήσεων προϊόντων που παραδοσιακά συνδυάζουν ανταγωνιστικές τιμές με υψηλότερη κερδοφορία. Η εξαιρετική ρευστότητα που διατηρούμε και η οποία διευρύνεται συνεχώς λόγω των πολλαπλών χρήσεων με σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία και θετικές καθαρές ταμειακές ροές, σε συνδυασμό με τη σχετικά περιορισμένη ανάγκη για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, των εξαιρετικά περιορισμένων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου, αλλά και της ιδιαίτερα χαμηλής επενδυτικής απόδοσης από την εκμετάλλευση των εν λόγω διαθεσίμων, οδηγεί τη διοίκηση στην απόφαση να προτείνει στην επερχόμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, την επιστροφή μέρους των ταμειακών διαθεσίμων της ΠΛΑΙΣΙΟ, ύψους 11 εκατ. ευρώ περίπου ή 50 λεπτών ανά μετοχή».