Σημαντική πτώση του πληθωρισμού την άνοιξη του 2023, προαναγγέλλει ο Philip Lane

Σημαντική πτώση του πληθωρισμού την άνοιξη του 2023, προαναγγέλλει ο Philip Lane
epa07362823 (FILE) - Governor of the Central Bank of Ireland, Philip Lane, delivers a speech during the conference Finance Disintermediation and the Future of the Banking Sector' held in Madrid, Spain, 30 October 2018 (reissued 11 February 2019). According to reports, Eurozone ministers backed Lane's nomination to assume the post of chief economist at the European Central Bank (ECB). EPA/MARISCAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πληθωρισμός να έχει φτάσει στο peak του… σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane

Πιθανόν, ο πληθωρισμός να έχει φτάσει στο peak του… Τάδε έφη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, ο οποίος προανήγγειλε ότι το κόστος δανεισμού, δηλαδή τα επιτόκια, θα αυξηθεί ξανά.

Πιο αναλυτικά, «είναι μάλλον πολύ νωρίς για να πούμε ότι τελειώσαμε με αυτή την κρίση, αλλά θα έλεγα ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε στην κορύφωση του πληθωρισμού» δήλωσε ο Lane στην εφημερίδα Milano Finanza σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίο. «Αλλά αν αυτό είναι ήδη η κορύφωση ή αν θα χρειαστεί να φτάσουμε στις αρχές του 2023, είναι ακόμα αβέβαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιάμιση εβδομάδα πριν η ΕΚΤ ορίσει τα επιτόκια, οι ενδείξεις εκ μέρους ων αξιωματούχων είναι ότι μπορεί να επιβραδύνουν τον πρόσφατο ρυθμό των αυξήσεων. Ο Ιρλανδός Gabriel Makhlouf δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια κίνηση μισής μονάδας -μετά από διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης- είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Η συζήτηση για μετριοπάθεια ακολουθεί την πρώτη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη εδώ και 1 1/2 χρόνο.

«Ίσως να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά έχουν ήδη γίνει πολλά», είπε ο Lane, προσθέτοντας: «Το σημείο εκκίνησης είναι διαφορετικό τώρα. Έχουμε ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κλίμακα αυτού που έχουμε ήδη πετύχει».

Όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι δεν θα μπορούσε «να αποκλείσει αύξηση του πληθωρισμού στις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, μόλις περάσουμε τους πρώτους μήνες του 2023, αργότερα το 2023, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, θα δούμε σημαντική πτώση του πληθωρισμού. Πάντως, το ταξίδι των τιμών πίσω στο 2% θα πάρει χρόνο».

Ερωτηθείς εάν ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί στο 6%-7% το 2023, είπε ότι «η αρχική μείωση από τα σημερινά υψηλά ποσοστά θα είναι περίπου σε αυτό το επίπεδο» και θα ακολουθήσει περαιτέρω μείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος πληθωρισμού», είπε ο Lane, αναφέροντας μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις στους μισθούς τα επόμενα τρία χρόνια.