Σημαντικό πλήγμα στην αγορά του αυτοκινήτου επιφέρει ήδη το ενδεχόμενο Brexit

Σημαντικό πλήγμα στην αγορά του αυτοκινήτου επιφέρει ήδη το ενδεχόμενο Brexit
epa07381175 Honda vehicles at a Honda dealership in London, Britain,19 February 2019. Japanese car maker Honda has confirmed plans to close down its only EU car factory in Swindon plant in 2021. The jobs of some 3,500 employees are effected by the Swindon closure which accoring to Honda is not related to Brexit but to a changing global market and customers's demands. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αγορά των αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 49.000 αυτοκίνητα κατά τους πρώτους εννέα μήνες, της φετινής χρονιάς.

Ανάμεσα στους τομείς της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο, που επηρεάζονται εξαιτίας της αβεβαιότητας για το Brexit, είναι και ο κλάδος του αυτοκινήτου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφεται επιβράδυνση της αγοράς των καινούργιων αυτοκινήτων. Τον Σεπτέμβριο, οι δείκτες των πωλήσεων δεν συμβάδισαν με τους δείκτες στις ισχυρότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν μόλις κατά 1,3%. Τον περασμένο μήνα, ο συνολικός όγκος των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν στους δρόμους έφτασε τις 343.255 μονάδες. Η αύξηση ήταν μικρή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους, εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει το Brexit, αναφέρει το Automotive News Europe.

Αντίθετα, η αγορά του αυτοκινήτου στη Γαλλία και στη Γερμανία παρουσίασαν αύξηση 17% και 22%, αντίστοιχα.

Οι πωλήσεις στις περισσότερες αγορές της ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό μήνα. Το Σεπτέμβριο του 2018, οι νέοι κανόνες έγκρισης τύπου WLTP έκαμψαν τη ζήτηση. Το Σεπτέμβριο του 2018, οι πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν περισσότερο από 20%, καθώς οι ισχύοντες κανόνες εκπομπών WLTP τέθηκαν σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διακόπτοντας τη διαθεσιμότητα ορισμένων οχημάτων και προτρέποντας μερικές αυτοκινητοβιομηχανίες να προσφέρουν κίνητρα πωλήσεων πριν από την αλλαγή.

Η αύξηση του περασμένου μήνα προκλήθηκε από τη ζήτηση στις εταιρικές πωλήσεις, Οι ιδιωτικές πωλήσεις δεν είχαν την αναμενομένη κίνηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, καταγράφεται υψηλή ανοδική τάση στις πωλήσεις, κάτι που δεν συνέβη φέτος.

Οι ετήσιες εγγραφές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 2,5%. Η αγορά των αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 49.000 αυτοκίνητα κατά τους πρώτους εννέα μήνες, της φετινής χρονιάς.

Τα ηλεκτρικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών και των ηλεκτρικών υβριδικών, ήταν το μοναδικό τμήμα της αγοράς που κατέγραψε ανοδικές τάσεις. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων με μπαταρίες τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 7.704 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Πρωταγωνιστές στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν το Tesla Model 3 και το Nissan Leaf. Οι πωλήσεις των υβριδικών plug-in αυξήθηκαν κατά 23%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι «νικητές» τον Σεπτέμβριο στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου: Seat αύξηση κατά 56%, Skoda (+45%), VW (+21%) και Renault (+17%).

Μεταξύ των «ηττημένων» ήταν η Honda (-24%), η Nissan (-18%), η Jaguar (-14%) και η Audi (-8%).

Οι πωλήσεις της Vauxhall και της Ford μειώθηκαν κατά 5% και 2% αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ