Σήμερα η απολογία του Χριστόδουλου Ξηρού για το βαρύ κατηγορητήριο

Σήμερα η απολογία του Χριστόδουλου Ξηρού για το βαρύ κατηγορητήριο

Ενώπιων του ανακριτή οδηγείται σήμερα ο συλληφθείς τρομοκράτης - Εύσημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψή του.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων θα μεταχθεί σήμερα ο Χριστόδουλος Ξηρός που κρατείται στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή για τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του σχετικά με τα ευρήματα στο σπίτι της Αναβύσσου. Στον κατηγορούμενο χθες δόθηκε από τον 11ο Τακτικό Ανακριτή, που ανέλαβε την δικογραφία, προθεσμία για την απολογία του.

Η προθεσμία δόθηκε για τυπικούς λόγους, προκειμένου να συνταχθεί κατηγορητήριο σε βάρος του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον συνήγορό του Φρ. Ραγκούση δεν έχει πρόθεση να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη και έτσι δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει τυπική απολογία και απόψε.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολίασει τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, λέγοντας πως «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τα νέα και συγχαίρουν τις ελληνικές αρχές και όσους συμμετείχαν στη σύλληψή του». Για τις αμερικανικές αρχές ο Ξηρός ήταν στον κατάλογο με τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες παγκοσμίως, και η σύλληψή του θεωρούνταν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, όπως είχε επισημανθεί και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η εκ νέου σύλληψη του καταδικασθέντος τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη Χριστόδουλου Ξηρού είναι καλή για το κράτος δικαίου. Συγχαρητήρια στην ελληνική αστυνομία και τον Βασίλη Κικίλια», είχε σχολιάσει και ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Τζον Κίτμερ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Δημ. Τσακνάκης, ο Χριστόδουλος Ξηρός φέρεται να προετοίμαζε χτύπημα στην «καρδιά» του σωφρονιστικού συστήματος και συγκεκριμένα στις φυλακές Κορυδαλλού, και μάλιστα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μέσα στο κρησφύγετο του Χ. Ξηρού στην Ανάβυσσο έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός όπλων, εκρηκτικών υλών και πολλών αντικειμένων που παραπέμπουν στην δημιουργία εκρηκτικών μηχανισμών.

Στον βαρυποινίτη «Μανώλη» της «17 Νοέμβρη» απαγγέλθηκαν χθες βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τον οπλισμό που βρήκαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο σπίτι που διέμενε στην Ανάβυσσο.

Οι δύο Εισαγγελείς που ορίστηκαν να μελετήσουν τη δικογραφία που σχηματίστηκε για τον οπλισμό που κατείχε ο επί ένα χρόνο καταζητούμενος Χριστόδουλος Ξηρός, απήγγειλαν ποινική δίωξη σε βάρος του για κατηγορίες που αφορούν συγκρότηση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης , άγνωστης προς το παρόν και με άγνωστα μέλη αλλά και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων.

Ενώπιον των Εισαγγελέων ο Χριστόδουλος Ξηρός αρνήθηκε να αναφερθεί σε όσα του αποδίδονται σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του. Προέβη, ωστόσο, στην παρακάτω δήλωση, προαναγγέλλοντας στην ουσία την στάση που θα τηρήσει ενώπιον των ανακριτών: «Η χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωση μου την αντίσταση. Όσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις καθώς και τους ντόπιους δοσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο. Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την ιστορία».

Ειδικότερα η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά:

– Τη διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό την χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο

– Την παράνομη κατοχή πολεμικών τουφεκίων πυρομαχικών και άλλα

– Την παράνομη κατοχή διατριτικών και εκρηκτικών βλημάτων

– Πλαστογραφία

– Παραβίαση περιοριστικών όρων

– Παράνομη οπλοφορία (όπλο που είχε πάνω του)

Ποινική δίωξη επίσης ασκήθηκε κατά τριών αγνώστων προσώπων που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση της σύλληψης του Χρ. Ξηρού