«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα» – Η ΕΕ ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα» – Η ΕΕ ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
KYIV, UKRAINE - NOVEMBER 4, 2023 - European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech during the ceremony to hand over school buses from the EU to Ukraine, Kyiv, capital of Ukraine. More than 370 school buses have been delivered to Ukrainian communities in the Kyiv, Sumy, Mykolaiv, Dnipropetrovsk, Lviv and Chernihiv regions under the School Buses for Ukraine, the EU solidarity campaign. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Kaniuka Ruslan / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τι ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους την ευνοϊκή γνωμοδότηση της Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Παράλληλα, H Eυρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης.

Για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Επιτροπή αναγνωρίζει μια σειρά θετικών πολιτικών και νομικών βημάτων. Για παράδειγμα, την ταχεία έναρξη των καθηκόντων ενός νέου Συμβουλίου Υπουργών τον Ιανουάριο του 2023 και τη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων στον στόχο της ένταξης στην ΕΕ.

Επιπλέον, σημειώνεται «πρόοδος» στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τρομοκρατίας. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει «με ανησυχία» τους διάφορους αντισυνταγματικούς νόμους που εγκρίθηκαν από τους εκπροσώπους της οντότητας της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια προσχώρησης. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο έως τον Μάρτιο του 2024.

 

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τη «σωστή» απόφαση της Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε «τη σωστή» απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συνέστησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το κράτος μας πρέπει να είναι μέσα στην ΕΕ. Οι Ουκρανοί το αξίζουν», δηλώνει ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα Telegram. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ δεσμεύθηκε από την πλευρά του να κάνει την Ουκρανία «ισότιμο» και «ισχυρό» μέλος της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου χαρακτήρισε από την πλευρά της «σημαντικό ορόσημο» την απόφαση της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κισινάου.

«Η Μολδαβία βρίσκεται σταθερά στο δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ και θα συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για το σκοπό αυτό», ανέφερε η Σάντου σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, για τη χώρα της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, εξέφρασε τη «χαρά» της.

«Χαίρομαι μαζί με το γεωργιανό λαό και χαιρετίζω τη θετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη χορήγηση στη Γεωργία καθεστώτος υποψήφιας χώρας», έγραψε η φιλοδυτική πρόεδρος στην πλατφόρμα X.

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει «περισσότερο από ποτέ να διαδραματίζει το ρόλο της ως φιλοευρωπαίας ηγέτη ώστε να ευνοήσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που είναι ακόμα απαραίτητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: