Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για επανεκκίνηση ερευνών για το φυσικό αέριο

Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για επανεκκίνηση ερευνών για το φυσικό αέριο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021. Η εισαγωγική ομιλία του περιέλαβε την τοποθέτησή του για την εξέλιξη της πανδημίας μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, καθώς και ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας ενόψει των γιορτών. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επανεκκινούν οι έρευνες για αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα - Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΔΕΥ.

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Τρίτη, 12 Απριλίου, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης στις 10:15 της 12ης Απριλίου θα επισκεφθεί την ΕΔΕΥ και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που είχε προαναγγείλει στη δήλωση του για τα τελευταία μέτρα κατά της ακρίβειας.

Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ερευνών για να επιβεβαιωθεί, καταρχάς, ότι υπάρχουν διαθέσιμα κοιτάσματα και δεύτερον ότι είναι αξιοποιήσιμα.

Στο νέο ενεργειακό και διπλωματικό τοπίο όμως που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και καθώς οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης δε φαίνεται πιθανό να εξομαλυνθούν για καιρό ακόμη και το αμερικανικό LNG είναι ακριβό, η προοπτική αξιοποίησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι προφανώς δελεαστική.

Ιδίως από τη στιγμή που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από τις αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν εντοπιστεί 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοιΤο ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου οι ενδείξεις είναι πολλά υποσχόμενες για εμπορικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.

Εκτιμάται ότι εάν το 1/4 των γεωτρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές είναι επιτυχημένο, μπορεί να αποδώσει δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, ικανά να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ. Η Ελλάδα θα μπορούσε δηλαδή, εφόσον βέβαια οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, να καταστεί εκτός από ενεργειακός κόμβος και παραγωγός- προμηθευτής της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Το μεγαλύτερο δυνητικό κοίτασμα εντοπίζεται στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ). Πρόκειται για τη λεγόμενη δομή Τάλως, η οποία εκτιμάται ότι είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ, που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015, και άρα αξιοποιήσιμη. Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στην ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακού Κόλπο και στο Ιόνιο (ΕΛΠΕ). Διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 BCM υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας (Energean). Στόχους φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος έχει αναδείξει και η σεισμική έρευνα στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων (Energean).

Η ΕΔΕΥ εκτιμά μάλιστα ότι συνολικά η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

Πάντως ενώ το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είχε προχωρήσει δυναμικά πριν από δέκα χρόνια, τον τελευταίο καιρό η αίσθηση στην αγορά ήταν ότι η κυβέρνηση δεν ευνοούσε την ταχεία εξέλιξή του. Όμως η ενεργειακή κρίση, όπως αναφέρθηκε, άλλαξε τα δεδομένα.

Κινητικότητα σε επίπεδο ερευνών και γεωτρήσεων παρατηρείται άλλωστε γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο:

  • H ExxonMobil έχει σε εξέλιξη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο έχει αρχικά εκτιμηθεί μεταξύ 140 και 220 BCM.
  • H Energean έχει ξεκινήσει γεωτρητική καμπάνια στο Ισραήλ με στόχους έως 110 BCM, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή από τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Αίγυπτο.
  • Η Κύπρος αναζητεί τρόπους επιτάχυνσης της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη (εκτίμηση για 120 ΒCM).
  • Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε «σημαντικές εξελίξεις» στην ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στο φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΕΝΕ: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα εάν ανακαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη