Σήμερα η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή- Στο βήμα οι πολιτικοί αρχηγοί

Σήμερα η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή- Στο βήμα οι πολιτικοί αρχηγοί
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) κατεβαίνει από το βήμα μετά από την ομιλία του στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Είναι ή δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων; Η «μονομαχία» Αλέξη Τσίπρα- Κυριάκου Μητσοτάκη. 

H επόμενη ημέρα για την πορεία της Οικονομίας- μετά την αναμενόμενη από όλους λήξη του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο- τίθεται επί τάπητος, σήμερα Τρίτη, τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανέβουν στο βήμα και θα πρέπει, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, να εξηγήσουν γιατί ο προϋπολογισμός είναι ή δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός μετά από 8 χρόνια μνημονίων.

Αν η Ελλάδα αφήνει ή δεν αφήνει πίσω της οριστικά το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και επιτροπείας των δανειστών.

Οι βουλευτές μαζί με τους υπουργούς που ανέβηκαν στο βήμα και έλαβαν μέρος στη συζήτηση του προϋπολογισμού προσεγγίζουν τους διακόσιους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σήμερα Τρίτη, λίγο μετά το μεσημέρι, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών προκειμένου ο μαραθώνιος της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018 να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

Θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να στρέφεται στη μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον αλλά και την ασκούμενη οικονομική πολιτική που η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ως εξοντωτική για τη μεσαία τάξη.

Αντιπαράθεση αναμένεται όμως και για το θέμα της διαφθοράς και των offshore αφού σήμερα το πρωί συνεδριάζει στη Βουλή η επιτροπή Πόθεν Έσχες με αντικείμενο συζήτησης και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Μαρέβας Μητσοτάκη, συζύγου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στη συνεδρίαση του Κρατικού Προϋπολογισμού τον λόγο θα έχει ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε χθες οξύτατη αντιπαράθεση με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελο Βενιζέλο για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Σαμαρά. Επίσης, στο βήμα θα ανέβει και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Χουλιαράκης: Μείωση ΦΠΑ από το 24% στο 13% για οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας στα άτομα με αναπηρία

«Η αβεβαιότητα αίρεται και ένας αξιόπιστος και καθαρός δρόμος εξόδου από το μνημόνιο είναι ορατός», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης μιλώντας χθες το βράδυ στη σχετική συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Χουλιαράκης ανακοίνωσε ότι το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής και ο προϋπολογισμός του 2018 φροντίζει με την πιο ήπια προσαρμογή να βρίσκει χώρο για να υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής προστασίας ειδικά στην παιδική φτώχεια.

«Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με την επισκόπηση δαπανών να δημιουργήσει χώρο για την αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με την επισκόπηση δαπανών να ενισχύσει τα παιδικά γεύματα και όσο οι περιορισμοί χαλαρώνουν, ο προϋπολογισμός θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε επιπλέον στόχους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι «όσο η αξιοπιστία εμπεδώνεται και δεν αποτελεί προτεραιότητα, ο προϋπολογισμός θα μπορεί να προχωρά σε μείωση των φορολογικών βαρών, πράγμα που άλλωστε αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, με σημαντική μείωση της φορολογίας εισοδήματος, επιχειρήσεων και περιουσίας ύψους 3,5 δισεκ. μέχρι το 2021». Στο κλίμα αυτό ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι “και τώρα στο βαθμό που είναι εφικτό, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειώνει τους φόρους” και ανακοίνωσε απόψε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, για τους οίκους ευγηρίας, για τις μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία, νοητική υστέρηση κλπ.

«Η οικονομία μεγεθύνεται και αυτό αποτελεί πολύ ισχυρή ένδειξη εξόδου από την κρίση», είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι το 11μηνο του 2017, το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας ήταν θετικό, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση την ανεργία κατά 3% κατά τη διάρκεια του 2017. “Η ανεργία παραμένει υψηλή και πολλές από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και υποαμειβόμενες”, δεν παρέλειψε να αναφέρει ο κ. Χουλιαράκης, πρόσθεσε όμως ότι “είναι ναι μεν είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση η οποία πρέπει να εργαστεί περαιτέρω για να βελτιώσει το πλαίσιο κινήτρων δημιουργίας θέσεων εργασίας, σε τομείς με υψηλή παραγωγικότητα αλλά δεν παύει να είναι πολύ σημαντικό θετικό νέο ότι για πρώτη φορά από το 2001, η δημιουργία νέων καθαρών θέσεων εργασίας ξεπερνά τις 130.000”.

Παπαδημητρίου: Χρειάζεται εθνική συνεννόηση και κοινωνική σταθερότητα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί δύο πολύ κρίσιμες και δύσκολες αξιολογήσεις και τώρα και υλοποιούνται τώρα μια σειρά από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις τόσο στο μικροοικονομικό περιβάλλον όσο και στις τράπεζες και τη δημόσια διοίκηση που ενισχύουν την οικονομία και αίρουν στρεβλώσεις χρόνων.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, ανέφερε: ««Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας. Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης».

Γεροβασίλη: Δικαιωνόμαστε σήμερα, για τη δύσκολη τακτική μας επιλογή

Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τοποθέτησή της υποστηρίζοντας ότι «σήμερα η έξοδος από τα μνημόνια είναι ορατή», είπε χαρακτηριστικά: «Δικαιωνόμαστε σήμερα, για τη δύσκολη τακτική μας επιλογή, τη δυσκολία που είχαμε να ακολουθήσουμε με την εφαρμογή ενός άλλου μνημονίου. Όμως, σήμερα αυτή η επιλογή δικαιώνεται». Παράλληλα, επιτέθηκε στην ΝΔ και προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς τους πολιτική παράδοσης του Δημοσίου στους ιδιώτες: «Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε δημόσια την πρόθεσή του να εκχωρήσει κάθε τι δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα –φαντάζομαι ότι εννοεί την παιδεία, την υγεία, ελεγκτικούς μηχανισμούς, την εποπτεία, τη διοίκηση- με κριτήριο την καλύτερη οικονομική προσφορά, εκχωρώντας τις έτσι σε ιδιώτες. Από υπουργός των απολύσεων, σε εν αναμονή πρωθυπουργός μεταπράτης, ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε η κυρία Γεροβασίλη.