Σήμερα το Εργατικό Κόμμα αποφασίζει την θέση του απέναντι σε πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Σήμερα το Εργατικό Κόμμα αποφασίζει την θέση του απέναντι σε πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit
epa07396230 Britain's opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn leaves his home in north London, Britain, 25 February 2019. Labour's deputy leader Tom Watson on 24 February called for Corbyn to take personal leadership of efforts to tackle antisemitism in his party following the resignation of nine Labour MPs last week. EPA/VICKIE FLORES
Ανοικτό ερώτημα παραμένει για την ηγεσία του Εργατικό Κόμματος το αν θα πρέπει να υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς θεωρεί πως κουβαλά σημαντικό πολιτικό κόστος. Τι αναμένεται από την συνάντηση.

Το Εργατικό Κόμμα συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει την θέση του σχετικά με το αν θα ζητήσει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος επί οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για τις ευρωεκλογές.

Καθώς οι όροι της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ασαφείς, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται υπό πίεση από μεγάλο αριθμό βουλευτών και μελών του κόμματος να στηρίξει την θέση του δεύτερου δημοψηφίσματος, ή μίας κυρωτικής ψηφοφορίας, επί της συμφωνίας εξόδου.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης έχει παραμείνει προσκολλημένο στην θέση ότι θα στηρίξει την διεξαγωγή ψηφοφορίας για να προλάβει «ένα επιζήμιο Brexit των Τόρις» ή για να αποτρέψει μία έξοδο χωρίς συμφωνία, μία προοπτική για την οποία ανησυχούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι.

Πηγή του Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής δεν αναμένεται να συμφωνήσει για κάτι διαφορετικό από την παρούσα θέση, πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα δεν θα υποστηρίξει την διεξαγωγή ψηφοφορίας εάν διασφαλίσει την συμφωνία του για το Brexit.

Αυτό θα εξοργίσει περαιτέρω τους βουλευτές του, ανάμεσά τους και ο Τομ Γουότσον, ο οποίος υποστηρίζει την θέση του δεύτερου δημοψηφίσματος, σε μία έριδα που προκάλεσε την αποχώρηση οκτώ βουλευτών που ίδρυσαν το νέο κόμμα που ονομάζεται Change UK.

Σχεδόν τρία χρόνια αφού οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 52% έναντι 48%, η χώρα παραμένει βαθιά διαιρεμένη για το Brexit, καθιστώντας ασαφές το πότε, το πώς, αλλά και το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ενωση.

Η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει απορριφθεί τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων, αναγκάζοντας την επικεφαλής των Τόρις να αρχίσει συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου και αποδοχής της συμφωνίας της ώστε να αποφευχθεί η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές.

Επειτα από συνομιλίες τεσσάρων εβδομάδων, πηγές του Εργατικού Κόμματος δήλωσαν ότι οι τόνοι στις χθεσινές συνομιλίες με τη κυβέρνηση ήταν θετικότεροι από πριν και ότι ορισμένοι υπουργοί έδειξαν κάποια προθυμία να προχωρήσουν.

Αλλά με τη αντίστροφη μέτρηση να έχει αρχίσει και την νέα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου να μην είναι και τόσο μακριά, τα βρετανικά κόμματα προετοιμάζονται για τις εκλογές της 23ης Μαΐου, προσφέροντας σε εκείνους που θέλουν την παραμονή στη Ένωση και στους άλλους που υποστηρίζουν μία ξεκάθαρη έξοδο νέο πεδίο αντιπαράθεσης.