Συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων Vodafone – Microsoft για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη

Συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων Vodafone – Microsoft για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη
epa06721025 (FILE) - The Vodafone logo is pictured in a shop in Central London, Britain, 19 May 2015 (reissued 09 May 2018). According to media reports, Britain's Vodafone Group has confirmed on 09 May 2018 that it has agreed to a deal, valued at 19 billion euro (22.5 billion US dollar), to buy European assets by Liberty Global international cable company. The deal includes operations in Germany, Hungary, Russia and the Czech Republic, media added. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA *** Local Caption *** 51942198 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η βρετανική εταιρεία θα αντικαταστήσει τα φυσικά κέντρα δεδομένων με φθηνότερες και κλιμακούμενες υπηρεσίες cloud Azure.

Η Vodafone συμφώνησε μια 10ετή συνεργασία με την Microsoft για να προσφέρει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, ψηφιακές, επιχειρηματικές και cloud υπηρεσίες σε περισσότερες από 300 εκατομμύρια επιχειρήσεις και καταναλωτές στις ευρωπαϊκές και αφρικανικές αγορές της.

Η βρετανική εταιρεία θα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε τεχνητή νοημοσύνη με επίκεντρο τον πελάτη που αναπτύσσεται με τις τεχνολογίες Azure OpenAI και Copilot της Microsoft, όπως δήλωσε, και θα αντικαταστήσει τα φυσικά κέντρα δεδομένων με φθηνότερες και κλιμακούμενες υπηρεσίες cloud Azure.

Η Microsoft με τη σειρά της θα γίνει επενδυτής μετοχών στη διαχειριζόμενη πλατφόρμα IoT (Internet of Things) της Vodafone όταν αυτή «σπάσει» ως αυτόνομη επιχείρηση μέχρι τον Απρίλιο και θα βοηθήσει στην κλιμάκωση της κινητής οικονομικής πλατφόρμας της Vodafone στην Αφρική.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone, Μαργκερίτα Ντελά Βάγιε, η οποία δέχεται πιέσεις για να επιστρέψει ο όμιλος σε αύξηση κερδών, έχει εντοπίσει μια ευκαιρία να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ψηφιοποιηθούν, σημειώνοντας τον Μάιο ότι η αγορά που μπορεί να αντιμετωπιστεί αξίζει 140 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ίδια δήλωσε ότι η συμφωνία, την οποία υπέγραψε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, θα «επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρηματικών πελατών μας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο οικονομικός διευθυντής της Vodafone, Λούκα Μούτσιτς, δήλωσε ότι η ηγετική θέση της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία υποστηρίζεται από τη σύμπραξη OpenAI, θα μεταμορφώσει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: