Συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα

Συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Σε συμφωνία κατέληξαν η Χαμάς και το Ισραήλ για μια μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσει στην έναρξη μιας συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής, η οποία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων.

«Επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένουμε την ανακοίνωση από το Κάιρο ώστε να καθοριστεί η ώρα της εφαρμογής (της εκεχειρίας)», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Από την πλευρά του ο δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «μια νίκη για την αντίσταση», ενώ πρόσθεσε ότι η ώρα έναρξης της εκεχειρίας θα καθοριστεί αργότερα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Αίγυπτος: Εκεχειρία στη Γάζα από το απόγευμα της Τρίτης
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία συμφώνησαν σήμερα το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι, θα ισχύσει από τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA και επιβεβαίωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όμως λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από έναν όλμο που εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση ως τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) με την οποία θα ενημερώνουμε ότι επιτεύχθηκε μια μακράς διάρκειας εκεχειρία μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, έπειτα από την οποία θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Κάιρο», δήλωσε ανώτερος αιγύπτιος αξιωματούχος.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ο Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα.

Στο μεταξύ ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από έναν όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

Δύο ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Κόσμος πανηγυρίζει στη Γάζα
Οι σειρήνες της αεράμυνας συνέχισαν να ηχούν σήμερα στο νότιο Ισραήλ, ακόμη και μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός ελέγχει αν ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφος του Ισραήλ.

Από την άλλη, στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους την επίτευξη εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.130 Παλαιστίνιους.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγουν τα σύνορα στη Γάζα