Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία

Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία

Κατάπαυση του πυρός από τις 18.00 σήμερα στην ανατολική Ουκρανία μετά τη συμφωνία ουκρανικής κυβέρνησης και αντιπροσώπων των φιλορώσων ανταρτών.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες υπέγραψαν μια συμφωνία για να τεθεί σε εφαρμογή εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία από τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε αρχικά την είδηση με ανάρτησή του στο Twitter. Αμέσως μετά ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε γνωστό πως δίνει διαταγή στις ουκρανικές δυνάμεις να παύσουν πυρ από τις 18:00.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αποτελεσματική διεθνής εποπτεία» της τήρησης της εκεχειρίας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον μηχανισμό ελέγχου που επιθυμεί. Επέμεινε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι» για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Ο Σερχίι Ταρούτα, κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ -όπου μαίνονταν μάχες νωρίτερα σήμερα- επιβεβαίωσε επίσης ότι υπεγράφη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αναμένει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειές της.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι το σχέδιο ειρήνευσης πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία: την κήρυξη μιας εκεχειρίας, την αποχώρηση των «ρωσικών δυνάμεων και των Ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαίωσε ότι συνήφθη συμφωνία εκεχειρίας. «Υπεγράφη ένα πρωτόκολλο το οποίο κηρύσσει εκεχειρία από τις 18:00 σήμερα», δήλωσε η Χάιντι Ταλιαβίνι, μια αντιπρόσωπος του Οργανισμού στις συνομιλίες της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ.

Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (ΛΔΝ) ανακοίνωσε επίσης την κήρυξη εκεχειρίας με την υπογραφή του πρωτοκόλλου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας μέσω Twitter. Όμως ένας ηγέτης των αυτονομιστών, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, είπε πως η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία. «Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική μας για την απόσχιση» από την Ουκρανία, είπε ο Πλοτνίτσκι στους δημοσιογράφους.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων από το Σάββατο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από το Νιούπορτ της Ουαλίας ότι οι αιχμάλωτοι πιθανόν θα αρχίσουν να απελευθερώνονται το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, βάσει της συμφωνίας για την κήρυξη εκεχειρίας.

Σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας, συμπεριλαμβάνεται η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η παραμονή των δυνάμεων των δύο πλευρών στις θέσεις όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή και η επαλήθευση της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο».

Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για την εκεχειρία.

Σκέψεις για αποκέντρωση εξουσιών στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν 12 βήματα -συμπεριλαμβανομένης και της αποκέντρωσης των εξουσιών- για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στις κατά πλειονότητα ρωσόφωνες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Ο ίδιος είπε πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια σημαντική και ευρεία αποκέντρωση των πολιτικών εξουσιών και να εκχωρήσει επίσης σημαντική ελευθερία στις κυβερνήσεις των περιφερειών όσον αφορά την οικονομία. Ακόμη, είπε ότι μπορεί να εκχωρηθεί στις περιφέρειες το δικαίωμα να επιλέγουν την επίσημη γλώσσα, ενώ υποσχέθηκε μια αμνηστία στο πλαίσιο μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης.

Ο Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος εκπροσώπησε το Κίεβο στις συνομιλίες στο Μινσκ, σχολίασε πως όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν την αποκατάσταση της ειρήνης. Πάντως, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το καθεστώς των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Κούτσμα είπε πως αναμένει πως η πρώτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει της συμφωνίας πιθανόν θα αναχωρήσει για την ανατολική Ουκρανία το Σάββατο.

Ρωσία: Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ μπορεί να υπονομεύσουν την εκεχειρία
Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν το ΝΑΤΟ και το Κίεβο στην Ουκρανία αλλά και η ρητορική των ηγετών των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής του Νιούπορτ μπορεί να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού έγινε γνωστό ότι το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία για μια εκεχειρία, το υπουργείο τονίζει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «αυξημένες εντάσεις, να απειλήσουν την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, να συμβάλουν στην επιδείνωση του διχασμού στην ουκρανική κοινωνία».

Οι ασκήσεις αυτές είναι προγραμματισμένες για το δεκαήμερο 16 με 26 Σεπτεμβρίου.

Μέρκελ: Η Ρωσία μπορεί να αποφύγει νέες κυρώσεις εάν διατηρηθεί η εκεχειρία
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον κρατήσει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας από τη Σύνοδο Κορυφής του Νάτο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997, μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν ότι η συνθήκη αυτή παραμένει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα ανεστάλη τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Η Μέρκελ τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας που επρόκειτο να εγκριθούν σήμερα ενδέχεται να ανασταλούν εάν υλοποιηθεί η εκεχειρία και αποκλιμακωθεί η κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

Ώρα «μηδέν» για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ε.Ε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο «άρσης» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Διαταγή για κατάπαυση του πυρός θα δώσει ο Ουκρανός πρόεδρος