Συμφωνία έως τις 14 Αυγούστου βλέπουν γερμανικά ΜΜΕ

Συμφωνία έως τις 14 Αυγούστου βλέπουν γερμανικά ΜΜΕ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Νέα συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς το μεσημέρι – Σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου, αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το οποίο επικαλείται πηγές της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, χθες Σάββατο η ελληνική πλευρά είχε «μία εξαιρετική συνεργασία» με τους δανειστές της στη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση επί των προτάσεων για ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη και στη συνέχεια να σταλεί για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έπειτα, την Παρασκευή, το πακέτο βοήθειας πιθανώς να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας με τους πιστωτές για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης ώς την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι πιθανό να γίνει ώς την 20ή Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

«Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α -μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισεκ. ευρώ, ανέφερε η πηγή, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών. Ορισμένες χώρες, πάντως, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν.

Νέα κρίσιμη συνάντηση με τους θεσμούς
Στο μεταξύ νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχουν το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η προηγούμενη συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις από καμία πλευρά.

«Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάνε καλά» τόνισε νωρίτερα ο Γιώργος Σταθάκης, προσερχόμενος στη συνάντηση που έχουν ο υπουργός Οικονομίας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το κουαρτέτο το Σάββατο. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», η οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση, ο υπουργός είπε…ότι «μπορεί να είναι ακριβές».

Υπενθυμίζεται πως προχθές συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, το Κυβερνητικό Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ανοικτά ζητήματα που απομένουν.

«Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ.